Slik støtter Norge strømkundene i vinter

I Norge står vannkraften for nesten 90 % av strømforsyningen, men akkurat som i Sverige har de tilsvarende overføringsproblemer fra nord til sør. Relativt nye strømkabler til Tyskland og Storbritannia påvirket også strømprisene. Det betyr at Sør-Norge har hatt høye strømpriser gjennom året, omtrent på samme nivå som Sør-Sverige i gjennomsnitt.

Omfattende energistøtte ble innført allerede i slutten av 2021 og er gradvis utvidet. I statsbudsjettet for 2023 er det foreslått å sette av 44,7 milliarder norske kroner (NOK) til dette formålet, penger som refererer til perioden desember 2022-november 2023. Med 5,3 millioner innbyggere betyr det i overkant av 8.000 kroner per innbygger. .

Sør prisområder støtte
Hovedkostnaden er det elektriske støttesystemet for familier. Støtten ble innført i desember 2021 for å hjelpe husholdninger med å takle ekstraordinært høye strømpriser. Støtten er utformet slik at når gjennomsnittlig markedspris (spotpris) innenfor et prisbånd overstiger 70 timer per KWh i løpet av en måned, betaler staten en prosentandel av prisen over dette nivået.

Som i Sverige er støtten så langt kun aktuell i de sørlige prissonene fordi prisene i de to nordlige sonene har vært under 70 öre per kWh i støtteperioden. Men i motsetning til i Sverige får også norske strømkunder støtte for vinterens strømkostnader, mens svenske kunder får tilbakevirkende kompensasjon for perioden oktober 2021-september 2022.

Fra januar 2022 til mars 2023 vil norske strømkunder få kompensasjon for 90 % av kostnaden for strøm over 70 öre per kWh. For å skape energispareinsentiver får husholdningene en kompensasjon for strømforbruk på inntil 5 000 kWh per måned og målepunkt. Støtten gjelder også familier i fellesskap, sameier og hus i sameie. Over dette nivået gjelder markedsprisen.

Reduserte strømnettavgifter
Den nøyaktige kostnaden for staten er selvfølgelig vanskelig å beregne på forhånd, men avsetningen for desember 2023 er på 2,2 milliarder svenske kroner, noe som gir en viss indikasjon. Støtten administreres av elnettselskapene og utbetales ved automatisk trekk på faktura til den enkelte forbruker. Husholdninger som mottar Bostøtte har denne økningen for å kompensere for høyere energipriser. Spesiell støtte er også forbeholdt studenter.

Statnett, den norske ekvivalenten til Svenska Kraftnät, hadde ekstraordinært høye flaskeinntekter i 2022, på grunn av store strømprisforskjeller innad i Norge og sammenlignet med andre land. Samtidig gjør den kraftige økningen i overføringskostnader og kostnader for energitap i nettene at nettselskapene i Sør-Norge ser seg nødt til å heve nettariffene for å kompensere. For en vanlig familie kan økningen komme opp i over 3000 SEK per år.

For å hindre denne kostnadsøkningen har den norske regjeringen bestemt at 6 til 10 milliarder kroner av Statnetts merinntekter skal gå til å redusere strømnetttariffer for strømkunder i Sør-Norge. I 2022 ble strømnettavgiftene redusert med 47 % (8 öre per KWh) i vintermånedene januar-mars og med 9 % (1,5 öre per KWh) fra april til desember. Til sammen dreier dette seg om om lag 2,9 milliarder kroner i mindreinntekter for statskassen i løpet av året.

Forretningsstøtte
Fra 1. januar 2023 forventes også et lovforslag om endret beskatning av vannkraft med fastprisordninger å øke tilgjengeligheten til fastprisordninger for norske strømforbrukere. Tanken er at elektrisitetshandelsselskaper skal kunne tilby standardiserte fastprisordninger til sluttbrukere med et maksimalt påslag på 0,5 öre på fastprisen leverandørene betaler til kraftprodusentene og at prisene skal tilbys i perioder på 3 hhv 5 og 7. år. Hensikten er å gjøre det lettere for flere husholdninger og bedrifter å få tilgang til gode fastpriskontrakter og mer forutsigbare strømregninger. For staten betyr forslaget 2,9 milliarder kroner i tapte skatteinntekter.

Men virkningene av dette forslaget kan bli påvirket av den nye avgiften på vannkraft vedtatt av den norske regjeringen. Den såkalte naturressursavgiften for vannkraft har økt fra 37 til 45 prosent. Samtidig innføres en ny særavgift – «høypristilskudd» – der 23 prosent av strømprisen overstiger 70 öre/kWh for både vann- og vindkraft.

3 milliarder svenske kroner er satt av til næringslivet til lånegarantier og støtte til mer enn 20 000 virksomheter i områder med unormalt høye strømpriser. Støtten er rettet mot å fremme energisparing. Bedrifter som gjennomfører en energikartlegging kan få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 timer for månedene oktober, november og desember 2022, mens bedrifter som velger å investere i energieffektiviseringstiltak også vil kunne få opp til 45 prosent av strømprisen over 70 timer. I tillegg kommer et tilskudd på inntil 50 prosent av kostnaden for investeringen. Sistnevnte støtte vil i stor grad dekke tiltak som ikke støttes i dag, som energistyringssystemer, tilleggsisolasjon og solcellepaneler.

Til gårder og veksthus ytes det særskilt støtte på til sammen 500 millioner kroner. Ordningen er den samme som for husholdninger, men taket for landbruk er 20 000 eller 60 000 kWh per måned. Det er ikke tak for drivhus.

Carl Johan Liljegren

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *