Nazisme og rasisme i norsk valgbevegelse

Alliansepartiet ble stiftet i 2016 av Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som gjorde seg kjent i Norge som tilhenger av Donald Trump. De over 3000 stemmene Alliansen fikk ved Stortingsvalget 2017 ga den en partistøtte på totalt 1,2 millioner kroner så langt. I forkant av det norske valget på Stortinget i høst skiftet partiet navn til Allianse – Alternativ for Norge.

På partilistene før valget står personer med tilknytning til nazistiske organisasjoner som den norske avdelingen av den nordiske motstandsbevegelsen, som opptrer i en anmeldt av magasinet Filter Nyheter.

På spørsmål om Hans Jørgen Lysglimt Johansen har satt de organiserte nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen på Alliansens valgliste, svarer han til Filter Nyheter «kanskje» og legger til at han ikke har noe problem med det så lenge «det de sier er riktig» .

– Hva enn de har for relasjoner eller tilhørighet eller hva det nå er, det er ikke det viktige, sier han.

Samtidig som Lysglimt Johansen inkorporerer nazismen i norsk partipolitikk, bruker han 15-16 åringer til å lede valgkampen sin.

Filter Nyheter har hatt tilgang til lukkede chattegrupper i miljøet rundt Alliansen-festen de siste månedene og kan nå avsløre hvordan Hans Jørgen Lysglimt Johansens fest fra 2021 har blitt en arena for norske tenåringer og gutter i 20-årene. Men selv de eldste og mest etablerte nazistene, blant andre med tilknytning til den nordiske motstandsbevegelsen, er aktive i chatten der voldelige kjærlighetshistorier, nazisme og grov rasisme mot jøder, svarte, muslimer og andre spres.

Plattformen omtales som «den offisielle Alliance-serveren på Discord» og bruker partilogoen som symbol, samt lenker til partiet og Lysglimt Johansens offisielle nettsider og kanaler.

Skap bevissthet før valget

Hans Jørgen Lysglimt Johansen opplyser at serveren ikke er koblet til partiet, men deltar i diskusjoner i lukkede chatterom. Filter Nyheters gjennomgang viser at han overbeviser en gruppe yngre menn til å starte en anonym e-postkampanje mot ansatte ved Antirasistisk Senter, et uavhengig senter som arbeider for å bekjempe rasisme og diskriminering i Norge.

Prøv å få unge til å kopiere en kampanje drevet av Antirasistisk Senter, men bytt bilder av mørkhudede mennesker med hvite og bytt budskap. Målet er å opprøre staben og få Alliansens medieoppmerksomhet. Men Hans Jørgen Lysglimt Johansen vil ikke at navnet hans skal synes i kampanjen mot personalet.

– Jeg oppfordrer til ikke-vold, vi er helt rolige, det er kun informasjon. Vi er en demokratisk og fredelig organisasjon. Så å sende noen e-poster til Antirasistisk Senter er flott, ja, vel, sier han til Filter Nyheter.

Lysglimt Johansen kaller selv de yngre mennene for «Alliansens Ungdom». Ifølge Filter Nyheter er det en ungdomsgjeng som blir presset av partilederen til å ta hensyn til dem foran høstens valg.

svenske forbindelser

Det er ingen tilfeldighet at Hans Jørgen Lysglimt Johansen kaller sitt parti Allianse – Alternativ for Norge. Expo-gjennomgangen viser at Alternativet for Sverige, AFS, er et forbilde for ham. Selv er han lagt til som medlem av tidligere partirepresentant William Hahne i en lukket AFS Facebook-gruppe med et par hundre medlemmer. Gruppen er et forum for partiaktivister, valgarbeidere og representanter.

I forbindelse med det svenske valget 2018 var Hans Jørgen Lysglimt Johansen aktiv for å gi AFS sin støtte i partiets valgkamp. Han var på stedet i Sverige for å dele ut løpesedler og stemmesedler i partiklær, også utenfor det svenske riksdagen. Og på sosiale medier kan man se han håndhilse på den svenske partilederen Gustav Kasselstrand og andre partirepresentanter.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen deltok også på AFS-vaken i Stockholm, september 2018. Selv i den sammenheng kan man se han posere sammen med Kasselstrand.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.