Ta vare på de yngre kollegene i sommer – vi trenger dem!

Blomstertiden kommer, med kaotisk arbeid og tidsplaner.
Med linjer å dekke – det er tungvint, ikke morsomt.
Underbemannet som vanlig er det anspent og haster,
og avtalt ferie ikke brukbar.

De rike blomsterbedene og den grønne skogen i lunden,
kan endelig nytes igjen med vidunderlegen,
som dekker timeplanen for hele sommeren.
De kan ta ferie når gudstjenesten er over.

Til Legeordenen fra arbeidsmiljøundersøkelsen kan det leses at 6 av 10 leger vurderer å bytte jobb, redusere arbeidstiden eller slutte helt i legeyrket på grunn av arbeidsbelastning. For unge leger er det så alvorlig at én av tre vurderer å forlate yrket. Det at så mange av våre yngre kolleger misliker arbeidet deres, er noe vi alle bør ta på alvor. Mange ferdige spesialister jobber for to, og fjell med opptjent tid venter på å bli tatt bort. Hva vil skje i fremtiden hvis et stort antall fremtidige spesialister forlater yrket? Vi, som allerede har problemer med å ansette enheter, står overfor en overhengende kompetanseforsyningskrise og trenger å beskytte yngre leger.

Forfaller innlåsingseffekten som skapes i det medisinske opplæringssystemet, når vi må vente og erstatte de opplæringsstillingene som skal erstatte hverandre etter endt utdanning, har vi usikkert arbeid og unge leger i avhengighetsposisjon til arbeidsgiver. Dette betyr å akseptere ubetalt overtid, urimelige timer og unødvendig lav lønn. Det finnes ingen alternativer. Aksept fører til skuffelse og deretter til dempet planer for en annen profesjonell karriere enn den kliniske. Mange velger å slutte den dagen de får spesialistbeviset. Andre drar enda tidligere. Ofte er årsaken en opplevelse av at arbeidsgiver ikke kan oppfylle de få kravene som er satt slik at vedkommende opplever at arbeidssituasjonen er håndterbar. Dette er ofte forespørsler om lønn som reflekterer graden av ansvar i jobben og mulighetene til å påvirke mer på timeplanen.

Nå om sommeren det er mange nye kollegaer som tar sine første skritt forskjøvet på akutt- og omsorgsavdelinger over hele landet.

Å planlegge forvirring og overtid for denne gruppen er vanskelige problemer for folk å løse. Det som derimot kan påvirkes er yngre legenes arbeidsmiljø i form av en god kollegial tone, hvor oppmuntring til kommunikasjon og tilbakemeldinger er grunnsteinene. Å gjøre det til en vane å si hei, sjekke situasjonen og si «jeg er her hvis du trenger å spørre om noe» kan være det som betyr at du snart vil ha en kollega som letter byrden. Nyt de få ekstra sekundene. Det skal så lite til for å skape trivsel, og det lille kan være helt avgjørende for trivselen til din yngre kollega. Sjansen er stor for at kollegaen vil huske det aktuelle skiftet som et av de beste.

Arbeidsgiverne det setter rammene for oss leger, men det er oss selv som må hjelpe hverandre til ikke å akseptere når dårligere og dårligere forhold blir praktiske. Det må være lov og til og med svært rimelig å stille spørsmål ved ting som urimelig arbeidsbelastning og ubetalt overtid uten å bli avhørt, uansett hvor du er på karrierestigen.

Som kropp må vi huske at dagens unge leger er morgendagens spesialistleger. Det er nok også de som skal ha ansvar for din og min helse på alderdommens høst. Gjør oss en tjeneste og støtt dine yngre kolleger. Hele legestanden vil tjene på det.

Medisinsk tidsskrift 27-31/2023

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *