Tittel: Bifrost – et AI-drevet romprosjekt

Det svenske luftforsvarets romsjef Ella Carlsson og Unibap-sjef Johan Åman



Det svenske luftforsvarets romsjef Ella Carlsson og Unibap-sjef Johan Åman



Luftforsvarets romsjef Ella Carlsson og Unibap-sjef Johan Åman med en demonstrator på datamaskinen som skal være en del av Bifrost.


Foto: Louise Levin/Det svenske forsvaret




– Dette er et ekstremt interessant romprosjekt. Vi skal teste ny AI-teknologi for å behandle multispektrale bilder fra verdensrommet. Det vil spare båndbredde og tid ved å forkorte analysetidene, sier luftforsvarets romsjef oberstløytnant og dr. Ella Carlsson.

På vegne av det svenske forsvaret har det svenske försvarets materielverk, FMV, signert en samarbeidsavtale med det danske forsvarsdepartementet som har som mål å studere og utvikle satellittteknologi ved hjelp av kunstig intelligens. Prosjektet oppstår fra samarbeidet mellom forsvarsmyndighetene, industrien og forskningsinstituttene i de to landene.

Innenfor det svenske forsvaret pågår det en rekke områder for forskning og teknologiutvikling (FoT), og dette spesielle demonstrasjonsprosjektet styres gjennom FoT Space Systems. I prosjektet skal en satellitt designes og bygges og deretter sendes i bane og dit for å utføre rom AI-tester.

Uppsala-baserte Unibap AB skal levere en SpaceCloud-datamaskin med tilhørende programvare tilpasset for å behandle data fra satellittens ulike sensorer. Ved hjelp av AI-teknologi kan store mengder data behandles og sorteres i sanntid allerede i verdensrommet.

– Dette inkluderer avansert bilde- og signalanalyse. Satellitten vil også teste kommunikasjonsmidler direkte mellom ulike satellitter for å få sanntidstilgang til etterretningsdata, sa Emelie Stark, romprosjektleder i FMV i en nyhetssak på fmv.se.

Mens satellitten er i bane, vil AI-teknologien bli testet, evaluert og optimalisert for å se hvordan den kan optimaliseres.

– Dette er et parallelt steg i utviklingen av Forsvaret i romdomenet. Bifrost vil øke kunnskapen vår om hvordan vi administrerer romprosjekter, drifter satellitter og hvordan vi kan bruke AI-teknologi til å behandle bilder. Internasjonale samarbeid er nøkkelen i romfart og vi er veldig glade for muligheten til å være en del av det danske prosjektet, sier Ella Carlsson.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *