Kristent par i enslig ekteskap – på grensen

Det troende ekteparet Thomas og Debora avtalte å gifte seg slik at deres norske og svenske familier kunne delta på begge sider av grensen uten å bryte restriksjonene.

Nyheter

Publisert 08:07 15. juli 2021

Debora kommer fra Norrköping og møtte norske Tomas fra Ørje. De forlovet seg i fjor sommer og Debora flyttet til Norge i oktober. Hun valgte å bo i hytte på gården til Thomas fordi paret ikke ønsket å leve som partner, men ønsket å vente med å bo sammen til de giftet seg.

– Da jeg fylte år i november, tok Thomas meg med ut i naturen for å feire. Han hadde med seg et norsk flagg for å vise at vi var fra Norge. Da vi satt der hørte jeg noen synge, sier Debora.

Det var familien hennes som reiste fem timer for å feire. De satt på begge sider av grensen og spiste kaken. Så fikk Deborah en idé. De visste ikke hvordan de skulle gifte seg under pandemien.

– Jeg tenkte at hvis kronen fortsetter, så gifter vi oss nok på grensen, sier han.

Tommaso trodde det det virket som en god idé. På vei hjem så de en gressbane der de kan ha vært. Lokaliteten ligger ved den nedlagte grensestasjonen i Mon mellom det norske Ørje og Töcksfors.

Paret begynte å planlegge og laget et plastkart over festen, og tok deretter kontakt med svenske og norske myndigheter for å få tillatelse til å gifte seg. Forespørselen ble innvilget og Thomas og Deborah kunne fortsette sine forberedelser.

De la en plan for hvordan gjestene skulle sitte slik at alle kunne holde avstand og var veldig nøye med å følge instruksjonene de fikk fra myndighetene. På bryllupsdagen i helgen var alt bra. Ved hjelp av familie og venner hadde de satt opp en scene og et telt for høytidene i hver by. Silkebånd markerte grensen mellom nabolandene.

Bryllupet var mye spesiell. Brudeparet var i Norge og bryllupsplanleggeren Jennie Brosten, brudeparet og sangerne var i nabolandet. Et trettitalls fra Norge og førti fra Sverige kunne delta i feiringen.

– Vi hadde organisert piknikkurver med mat og tepper til gjestene slik at de kunne sitte på hver side av grensen. Det eneste triste var at man ikke kunne klemme dem fra svensk side, sier Debora lattermildt.

Ekteparet jobber som ingeniører og Debora jobber i et svensk firma men skal søke jobb i Norge. Han har nå skiftet navn fra Lundin til Gunneng og paret har bosatt seg på gården til Thomas i Ørje.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *