Ardoq gjorde milliardavtaler midt i krigene

– Da vi styrte prosessen selv, hadde vi også veldig tett kontakt med investorene selv og dette er en fordel. Ardoq-teamet er veldig sterkt og vi var ivrige etter å finne en god partner som teamet ønsket å jobbe med og som kunne gi mye mer enn bare kapital, sier presidenten.

AKSJONÆR: Geir Førre er gjennom Firda blant de største eierne av Ardoq. foto: NTB

Mange kjente kunder

Ardoq ble grunnlagt i 2013 av Magnulf Pilskog og Erik Bakstad og har hovedkontor i Oslo. Det er i dag 170 ansatte lokalisert i Oslo, København, London og New York.

Selskapet har en global kundebase som inkluderer navn som Carlsberg, Condé Nast og US Federal Communications Commission (FCC). Videre har selskapet en rekke norske kunder innen privat og offentlig sektor som Tine, Elkjøp og Schibsted.

Ardoqs plattform fungerer som en digital tvilling av kundens organisasjon og IT-landskap, og forsterker kundens digitale transformasjon i en verden med økende IT-kompleksitet, skyovergang og stadig søtende organisasjonsstrukturer der ekspertise og eierskap til teknologi er eksternt for organisasjonen.

– Pengene som samles inn fra emisjonen gir oss mulighet til å investere i teknologiplattformen, drive med produktutvikling, markedsføring, internasjonalisering og rekruttering. Det er en fordel å få penger før man faktisk trenger dem, sier gründer og administrerende direktør Erik Bakstad.

Kraftig vekst

Fordi veksten i seg selv koster penger. Ardoq har ingen planer om å tjene penger med det første og selskapet har et stort underskudd.

– Å bygge et SaaS-selskap koster penger. Vi skal ta markedsandeler og investere i en større salgsstyrke. I dag består salgsteamet av 40–50 personer, sier Bakstad.

Innenfor SaaS-selskaper fokuserer investorer på årlig tilbakevendende inntekt (ARR). Ved utgangen av fjerde kvartal var ARR-basen 12,7 millioner dollar, tilsvarende 114 millioner kroner.

– I 2021 økte basis-ARR med 78 %. Vi har ambisjon om å fortsette den sterke veksten, men med et høyere grunnlag blir det stadig mer utfordrende å opprettholde samme veksttakt. Jeg er overbevist om at vi har den beste plattformen på markedet, sier lederen for Ardoq.

GÅR INN: EQT Growth blir største aksjonær. Hun er representert av partner Victor Englesson. foto: EQT

Ingen lagerplan heller

Før transaksjonen var Geir Førres Firda investeringsselskap største aksjonær, fulgt av Magnus Carlsen-tilknyttede venturefond Idékapital. Andre kjente investorer inkluderer venturekapitalfondet Norselab, Grunde Eriksens Altitude Capital og Aksel Lund Svindal, som også er observatør i styret.

STYREOBSERVATØR: Aksel Lund Svindal er både aksjonær og styreobservatør i Ardoq. foto: NTB

EQT Growth blir nå største aksjonær. Ifølge Victor Englesson, partner i EQT Growth, er fondet svært selektivt og har evaluert over 1000 selskaper og har gjort «bare» syv investeringer.

– EQT Growth ønsker å jobbe med lidenskapelige grunnleggere og lederteam i innovative teknologiselskaper. Bedrifter må eksponeres for samfunnets store megatrender og ha potensial for global suksess. Ardoq oppfyller alle disse behovene: Erik og teamet hans har skapt Ardoq som et av verdens ledende systemer for bedriftsarkitektur. Ardoq har en unik posisjon i et raskt voksende marked som allerede er mer enn 3 milliarder dollar i størrelse globalt, sier han.

– Tenker du på børsnotering?

– Det er ikke aktuelt i nærmeste fremtid. Vi må nå fokusere på å implementere verdiskapende tiltak for at Ardoq skal nå sitt fulle potensial, sier Englesson.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *