Vestlendinger fordømmer Wagners «utplassering av leiesoldater» og russisk engasjement

De russiske leiesoldatene i dette svovelholdige paramilitære samfunnet blir alvorlig fordømt, mens Paris forsikrer dem om at de er «inkompatible» med vedlikeholdet av de franske soldatene som er utplassert i Mali.

De russiske leiesoldatene til det svovelholdige paramilitære selskapet Wagner begynte sin utplassering i Mali, med hjelp fra Moskva, fordømte torsdag 23. desember, femten vestlige makter involvert i den anti-jihadistiske kampen i dette landet, i en felles uttalelse.

Kommunikéet truer imidlertid ikke Bamako med en avgang av utenlandske styrker, mens Paris så langt har sørget for at tilstedeværelsen av Wagners paramilitære på malisk territorium ville være «uforenlig» med vedlikehold av de franske soldatene utplassert i Mali.

«Vi (…) fordømmer på det sterkeste utplasseringen av leiesoldater i malisk territorium», understreker med én stemme disse landene, inkludert Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Canada, og fordømmer «Involveringen av regjeringen i Den russiske føderasjonen i å gi materiell støtte til utplasseringen av Wagner-gruppen i Mali.»

«Gjentatte rotasjoner av luften»

Ifølge en fransk regjeringskilde, «I dag kan vi på stedet se gjentatte luftrotasjoner med militære transportfly tilhørende den russiske hæren, installasjoner på Bamako flyplass som tillater mottak av et betydelig antall leiesoldater, hyppige besøk av ledere fra Wagner til Bamako og aktivitetene til Russiske geologer kjent for sin nærhet til Wagner ”.

«Vi oppfordrer Russland til å opptre ansvarlig og konstruktivt i regionen», insisterer på uttalelsen også signert av Belgia, Danmark, Estland, Italia, Litauen, Norge, Nederland, Portugal, Tsjekkia, Romania og Sverige, land som sammen med Paris er involvert i den nye europeiske grupperingen av spesialstyrker Takuba, ment å følge soldatene av Mali i kamp.

Reduksjon av den franske arbeidsstyrken

«Denne utplasseringen kan bare fremheve forverringen av sikkerhetssituasjonen i Vest-Afrika, føre til en forverring av menneskerettighetssituasjonen i Mali, true freds- og forsoningsavtalen i Mali som følge av Alger-prosessen og hindre det internasjonale samfunnets innsats for å sikre beskyttelse av sivile og gi støtte til de maliske væpnede styrkene «, beklager i en melding adressert til den maliske juntaen ved makten, som de ber om å organisere «Valg så snart som mulig».

Til tross for den fortsatte utplasseringen av russiske leiesoldater, som inntil da hadde dannet en rød linje for Paris, «Vi bekrefter på nytt vår vilje til å fortsette vår aksjon for å beskytte sivile, støtte kampen mot terrorisme i Sahel og bidra til å etablere langsiktig stabilitet.», sier de 15 landene.

De franske presidentene Emmanuel Macron og russiske Vladimir Poutin snakket tirsdag om forslagene som ble presentert av Moskva for å ramme forholdet mellom Russland og Vesten i Europa, men også for å diskutere Mali.

Etter nesten ni år med tilstedeværelse i Sahel, begynte Frankrike å reorganisere sitt militærsystem i juni, og forlot sine tre nordligste baser i Mali (Tessalit, Kidal og Timbuktu) for å konsentrere seg rundt Gao og Ménaka, på grensene til Niger og Burkina Faso. Denne planen sørger for en reduksjon av den franske arbeidsstyrken i Sahel, fra 5 000 til 2 500 / 3 000 innen 2023.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.