Hvordan gjenkjenne en julepose, overdrevet antall dødsfall i Qatar, kritikk av sekteriske forhold i Sápmi – Media

Vidvinkel ved tømming av juleposen

Murmurs ønsker også å være fri i julen og et gammelt konsept for å løse det er den såkalte juleposen. Før helgene lager redaksjonene bare ferdige nyheter. Men hvordan kommer man inn i redaksjonen når juleposen er full? Hva er de hemmelige triksene for å få noe som ikke er nyheter til å se ut som nyheter? Vi avslører juleposens strategier.

Overdrevne og nyanserte i media hvisker om Qatar

Om nøyaktig ett år, i desember, går verdensmesterskapet i fotball i Qatar. VM ble diskutert og migrantarbeidernes situasjon ble ofte satt i fokus. Et tall som da ofte refereres til er at 6500 døde i alle bygninger på arenaen. Kilden fra starten var en artikkel i The Guardian i februar. Men er den fantastiske figuren som har blitt gjengitt om og om igjen riktig? Journalist Martin Schibbye, som følger migrantarbeidernes situasjon i Qatar, mener journalistikken har et større ansvar i å gå etter tallene og problematisere bildet.

Hvordan påvirker landegrenser dekningen av samiske spørsmål?

I de nordligste grenseområdene mellom Sverige og Norge diskuteres journalistikk og nasjonale fordommer i media. I bunnen ligger en avgjørelse fra Høyesterett tidligere i år, hvor samebyen Saarivuoma lå umiddelbart etter en lang strid mot den norske stat. Men de store overskriftene lettet med hans fravær på norsk side av grensen da seier var et faktum, og landsbypresident Sami anklager nå media som dekker Sápmi for nasjonal ensidighet og fordommer. Lars-Ola Marakatt jobbet i SRs samiske radio i 20 år. I dag er han frilansjournalist og har anmeldt nyhetene for media.

Podcasten kommer ut lørdag klokken 07.00

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.