Verdensutredning: demokrati i retrett

Status: 02/10/2022 08:35

Bare 45,7 prosent av verdens befolkning lever fortsatt i et demokrati. Dette er konklusjonen i en «Economist»-studie. Det var den sterkeste nedgangen siden 2010. Tysklands rating forble uendret.

Ifølge en fersk undersøkelse er demokratiet i tilbakegang rundt om i verden. Som den britiske gruppen «Economist» har etablert i sin årlige «Democracy Index», i 2021 levde bare 45,7% av verdens befolkning i et demokrati. Sammenlignet med året før betyr dette en betydelig nedgang. I 2020 var det fortsatt 49,4 %.

Den nye indeksen «belyser pågående utfordringer for demokratiet rundt om i verden, under presset fra koronaviruspandemien og økende støtte for autoritære alternativer,» sa forfatterne.

Norge på førsteplass, Tyskland på 15. plass

Norge ligger fortsatt på toppen av indeksen. Studien ga det skandinaviske landet toppkarakterer i tre av de fem kategoriene. Bak dem rykket New Zealand opp fra fjerde til andreplass, fulgt av resten av de nordiske landene, Sverige, Finland, Island og Danmark. Tyskland ligger på 15. plass med samme poengsum som i fjor og tilhører den høyeste kategorien «fullstendige demokratier».

Ifølge studien lever bare 6,4 prosent av verdens befolkning for tiden i denne styreformen, en liten nedgang fra året før (6,8 prosent).

Mer autoritære stater

Godt over en tredjedel av menneskene lever i et diktatur: 37,1 % betyr en liten økning sammenlignet med 2020. Andelen autoritære stater har vokst jevnt de siste årene. De tre nederste landene på listen er Nord-Korea, Myanmar og Afghanistan.

Forskningsenheten til Economist-gruppen er også kritisk til Kinas rolle. «Kina har ikke blitt mer demokratisk ettersom det har blitt rikere. Tvert imot har landet blitt mindre fritt,» heter det i rapporten «The China Challenge». Menneskerettighetsaktivister klager over økende overvåking og undertrykkelse av regjeringskritikere, dissidenter og minoriteter som muslimske uigurer.

Spania og Storbritannia kritiserte

Forfatterne kritiserte to store europeiske land: de nedgraderte Spania til et «dårlig demokrati» på grunn av en svakere vurdering av rettsvesenets uavhengighet på grunn av politiske kontroverser rundt utnevnelsen av dommere. På den annen side forblir Storbritannia et «fullt demokrati». Imidlertid falt det lavt på listene: flere skandaler hadde undergravd tilliten til regjeringen, sa han.

Det britiske analysefirmaet Economist Intelligence Unit har vurdert hvor mange mennesker i verden som har levd i et demokrati siden 2006.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *