Er koronasymptomene sterkere enn forventet? De nye Omikron-dataene får deg til å lene deg tilbake og ta det til etterretning

  1. Første side
  2. verden

Opprettet:

Fra: Yasina Hipp

Omicron oppdages i laboratorier. © picture alliance / dpa / Uwe Anspach

Omicron-virusvarianten dominerer for tiden infeksjonsprosessen. Eksperter og forskere fortsetter å prøve å vurdere risikoen. En studie fra Norge gir ytterligere innsikt.

Oslo – Virolog Alexander Kekulé viser også til en ny California-studie på sin Twitter-kanal, som viser at en Omikron-infeksjon er betydelig mildere enn en Delta-infeksjon. Resultatene fra den amerikanske studien viser for eksempel at sannsynligheten for å bli innlagt på sykehus med omicron det er omtrent 52 prosent mindre enn Delta. Det samme gjelder sannsynligheten for å kreve intensivbehandling. Dette reduserer risikoen med ca. 74 %. Ved første øyekast virker det som gode nyheter. Omicron-infeksjon ser ut til å være mildere og mindre farlig. En liten studie fra Norge viser imidlertid at sykdommen fortsatt må tas på alvor og at symptomene kan være mer alvorlige enn forventet.

Omicron studio fra Norge

På dette tidspunktet bør det bemerkes at den norske studien ikke var representativ og ble utført med kun 111 deltakere, med en gjennomsnittsalder på 38 år. På et julebord i Oslo, til tross for sikkerhetstiltak og høy vaksinasjonsrate (96 % med dobbel vaksinasjon), ble 111 av de 117 gjestene smittet av koronaviruset. Helsedepartementet (Folkehelseinstituttet) analyserte deretter utbruddet.

Av de 111 infiserte ble omikroner påvist i 81 tilfeller. En stor prosentandel (91 %) av personer smittet med Omikron rapporterte at symptomer oppsto til tross for at de ble vaksinert to ganger. Nevnte symptomer var hoste (83 %), tett nese (78 %), tretthet (74 %) og sår hals (72 %), hodepine (68 %) og feber (54 %).

Omicron-studie: Klassifisering av symptomer

Alvorlighetsskalaen varierte fra én (ingen symptomer) til fem (alvorlige symptomer). 42 prosent av de 81 smittet med Omikron ga tre. Elleve prosent, og derfor hver tiende, til og med fire. Ingen av deltakerne måtte legges inn på sykehus.

Eksperter og forskere er nå også enige om at den tredje vaksinasjonen, den såkalte boosteren, beskytter spesielt mot alvorlige forløp.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.