Union advarer: NATO-medlemskap vil forverre mangelen på offiserer

– Det er allerede en spent situasjon med mangel på yrkesoffiserer, sier Lars Fresker, som er president i Befalsforbundet, til SVT.

– Samtidig må vi vokse innad i landet, det blir nok en belastning når hundre offiserer skal til Natostab og Natocenter, sier han.

Det er åpenbart ikke klart hvor mange offiserer som skal inn i NATO-tjeneste. Lars Fresker peker på Norge, hvor rundt 250 offiserer er i tjeneste for NATO, og da blir det i hvert fall så mange, ifølge begrunnelsen. Sett i forhold til antall offiserer i Sverige tilsvarer det i dag omtrent like mange som går av med pensjon hvert år.

Mangel på nedrustning

Mangelen på forsvarsoffiserer er et kjent tilbakevendende diskusjonstema de siste årene. Bakgrunnen er at flere tiår med nedrustning i 2014 har blitt erstattet av en større overhaling siden Russland invaderte og annekterte Krim til Ukraina.

Medlemskap i NATO betyr derfor en ekstra utfordring for forsvaret og for alle de som jobber der. Samtidig ser ikke holdningen til NATO ut til å være plaget av en slik ekstra utfordring dersom Sverige skulle bli med nå, ifølge Lars Fresker.

– Nå har vi ikke gjort noen medlemsmåling, men bildet jeg har er at du er for NATO. Du er for samarbeid. Man må hjelpe hverandre for å kunne forsvare landet, men jeg vet ikke helt hvordan det ser ut blant medlemmene. Offiserer er også lojale per definisjon, og hvis politikken bestemmer at vi skal være en del av NATO, ja da er vi en del av NATO, sier Lars Fresker.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.