Ukrainas naboer forbereder seg på å ønske velkommen til bølgen av ukrainske flyktninger

Mens Ukraina forbereder seg på den fryktede russiske invasjonen, forbereder naboene i EU seg på en mulig tilstrømning av tusenvis, om ikke millioner, av flyktninger som flykter fra militære operasjoner.

• Les også: Kreml sier separatister i Ukraina har bedt Russland om «hjelp» mot Kiev

• Les også: Joe Biden sanksjonerer Nord Stream 2-rørledningen

• Les også: Putin har «nesten 100 %» av styrkene som trengs for en invasjon av Ukraina, sier Washington

Polen, som har en lang grense til Ukraina og allerede er hjemsted for rundt 1,5 millioner innbyggere, har uttrykt sin støtte til den store østlige naboen og sin vilje til å hjelpe ham.

– Polen forbereder seg på ulike scenarier knyttet til den spente situasjonen, sa innenriksdepartementet til AFP onsdag.

Han sa at beredskapsplaner for en potensiell humanitær krise ble studert der selv før Russland anerkjente uavhengigheten til opprørskontrollerte områder i Øst-Ukraina og før den vestlige reaksjonen gjennom sanksjoner.

– Innenriksdepartementet har for lengst tatt skritt for å forberede seg på en bølge på én million mennesker, sa den polske viseinnenriksministeren Maciej Wasik forrige måned.

Statsminister Mateusz Morawiecki har siden satt ned en arbeidsgruppe for å definere logistikk-, transport-, medisinske og utdanningsbehov som trengs for å ta imot ukrainske flyktninger.

– Vi er klare til å ønske barn og unge velkommen til skoler og studenter til polske universiteter, sa utdanningsminister Przemyslaw Czarnek onsdag.

Etter samtalene hennes i Warszawa tirsdag, sa EUs innenrikskommissær Ylva Johansson til AFP at Polen var «ganske godt forberedt til å ønske et stort antall ukrainere velkommen».

Ifølge henne var EU-kommisjonen klar til å gi dette landet økonomisk støtte om nødvendig, samt hjelp fra European Asylum Agency, Europol og European Border Agency, Frontex.

Slovakia, som deler den østlige grensen med Ukraina, forsikrer oss også om at de er klare til å nå den.

– Vi har planer klare for mulig press fra flyktninger, sa forsvarsminister Jaroslav Nad tirsdag.

Innenriksminister Roman Mikulec sa til journalister at det var fire flyktningleirer som kunne ta imot ukrainske asylsøkere.

«Hvis situasjonen krever det, kan vi også bruke de eksisterende overnattingsfasilitetene til innenriksdepartementet og andre departementer,» la han til.

Romania, som er et av de fattigste landene i Europa, sa at de ikke forventet at mange ukrainere ville flykte til landets territorium, men var klare til å ta imot halvparten, millioner.

– Dette er tallet vi er forberedt på, sa forsvarsminister Vasile Dancu tirsdag.

Romania kan opprette mottakssentre, inkludert i større byer langs den 650 kilometer lange grensen til Ukraina, sa han.

«Gardiner, senger, tepper, komfyrer – alt kan settes sammen og settes opp på mindre enn tolv timer,» sa Alexandru Moldovan, prefekt for Suceava i nord.

Ungarn, hvis statsminister Viktor Orban er kjent for sin tøffe holdning til migrasjon, virket også klar til å ta imot flyktninger.

– I tilfelle krig vil hundretusener, om ikke millioner, av flyktninger komme fra Ukraina og radikalt omforme den politiske og økonomiske situasjonen i Ungarn, sa han nylig enig.

«Vi jobber for fred, men selvfølgelig har de utpekte statlige byråene begynt forberedelsene,» sa Orban.

Tirsdag kunngjorde Ungarn at de vil utplassere sine tropper på den ukrainske grensen av sikkerhetsmessige og humanitære grunner.

«(…) Hvis det kommer flyktninger, må de innlosjeres og ha nytte av behandling, bemerket forsvarsminister Tibor Benko onsdag.

FNs flyktningbyrå ​​(UNHCR) bemerker at de ikke har observert befolkningsbevegelser utenfor de østlige regionene i Ukraina, men «situasjonen er fortsatt uforutsigbar».

Konflikten utløst av Russland med Ukraina kan imidlertid føre til «en ny flyktningkrise» med «opptil fem millioner flere fordrevne», advarte USAs FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, onsdag.FNs generalforsamling.

Flyktninghjelpen, en ledende organisasjon, advarte tidligere denne måneden om at hvis millioner av mennesker ble tvunget til å forlate bostedene sine på denne måten, vil hjelpeorganisasjoner finne det vanskelig å svare på selv en brøkdel av deres behov.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.