FNs miljøprogramrapport: Brannene øker rundt i verden

Status: 23.02.2022 10:20

I følge en FN-rapport vil ødeleggende skogbranner som de nylig opplevde i Australia og California øke betydelig på grunn av klimaendringer, for eksempel i Arktis. Og verden er ikke godt forberedt på disse katastrofene.

FN har advart om en økning i skogbranner. «Selv med den mest ambisiøse innsatsen for å redusere klimagassutslippene, vil planeten se en dramatisk økning i frekvensen av forhold som fører til ekstreme branner,» ifølge en rapport fra FNs miljøprogram (UNEP). Global oppvarming og endringer i arealbruk gjør at fenomenet vil forverres i store deler av verden de neste tiårene.

Ekstreme skogbranner øker over hele verden

Caroline Hoffmann, ARD Nairobi, daglig nyhetsbrev kl. 20.00, 23. februar 2022

I følge rapporten forårsaker ekstreme branner allerede alvorlige skader som myndighetene er dårlig forberedt på: den resulterende røyken er dårlig for helsen, branner forårsaker vannforurensning, og habitatene til mange arter blir ødelagt. Videre forsterker skogbranner klimaendringene ved å ødelegge viktige CO2-forekomster sammen med skog. Nesten tre milliarder pattedyr, krypdyr, fugler og amfibier ble drept eller skadet i brannene i Australia i 2019/20.

Gunstige forhold for brann

UNEP utarbeidet rapporten sammen med sin partner, det norske miljøinstituttet GRID-Arendal. Eksperter involvert i opprettelsen forklarer at ekstreme skogbranner som 2019/2020 i Australia eller 2020 i Arktis ikke er en direkte konsekvens av global oppvarming. Men de hyppigere og mer intense fasene av tørke og tørke forårsaket av klimaendringer vil skape spesielt gunstige forhold for branner.

Andre branner er allerede observert i det vestlige USA, Nord-Sibir, sentrale India og østlige Australia. Og sannsynligheten for katastrofale branner globalt kan øke med mer enn 50 % innen slutten av århundret. Områder som en gang ble klassifisert som trygge for skogbranner ville derfor ikke være immune, slik som Arktis, som «mest sannsynlig vil oppleve en betydelig økning i branner». En opphopning av slike hendelser vil sannsynligvis skje i tropiske skoger i Indonesia og i det sørlige Amazonas i Sør-Amerika.

UNEP: Regjeringer reagerer dårlig

Risikoen for skogbrann kan ifølge rapporten ikke helt unngås. Imidlertid kan mennesker ta skritt for å redusere hyppigheten av slike ødeleggende hendelser. I stedet er regjeringens svar på den økende brannrisikoen «å sette pengene på feil sted», sa UNEP-sjef Inger Andersen.

Ifølge rapporten ber UNEP myndigheter over hele verden om å investere i forebygging. Døde planter på bakken og undervegetasjon rundt boligområder bør fjernes mer konsekvent. Bedre landskapsforming og reduserte aktiviteter som legger til rette for brannutbrudd vil også hjelpe, ifølge rapporten.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.