Tusenvis av dyr i fare etter det ekstreme fjellklimaet

Himmelelva Gyda krysset Norge tidligere denne uken med advarsler om kraftig regn og jord- og jordskred i kjølvannet av ekstreme værforhold. Over grensen sendte SMHI ut varsel om skylregn, Storliens høyfjellshotell ble oversvømmet og Jämtland skoler måtte stenge fordi uværet truet med å skape sirkulasjonsproblemer.

Nå advarer Verdens naturfond WWF om at positive temperaturer i kombinasjon med ekstreme nedbørsmengder kan føre til massedød blant dyr i svenske og norske fjellområder.

– Det som har skjedd de siste årene og med klimaendringene er at det kommer mer og mer vinterregn, sier organisasjonens naturvernekspert Tom Arnbom til TT.

Vanskelig med mengden

Hvis det dannes en stor folkemengde, risikerer dyrene å sulte ettersom de ikke strekker seg etter mat under snøen. Dette er tusenvis av rever og rådyr som står overfor en mulig matkrise. Men snøen fungerer også som stormsikring for dyr som ryper, ryper, ryper og harer.

– Snø er flott når det er mykt, det isolerer. Men hvis det kommer nye stormer og det er frosset, kan ikke disse dyrene gå ned og gjemme seg. Så det er fare for at de fryser i hjel, sier Tom Arnbom.

En annen bekymringssky er hvordan det vil gå for gnagere og andre smådyr som lever i rommet mellom jord og snø om vinteren. Hvis vannet som nå har landet fryser, vil de ikke engang få tilgang til maten.

Samebyer søker støtte

Det er ikke bare ville dyr som rammes. Mangelen på beite for rein har fått mange samebyer i Nord-Sverige i vinter til å be om økonomisk støtte, såkalt katastrofebeskyttelse, fra Sametinget.

– Rein har ikke bare vanskelig for å få tilgang til mat, de har også vanskelig for å lukte det. Her om dagen sa en reindriftsutøver at han fikk lov til å bruke øks for å komme seg gjennom folkemengden, sier Tom Arnbom.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.