To hjemmetjenestebedrifter – mistenkt for bedrageri – anmeldte Kommunalarbetaren til politiet

Hjemmetjenesteselskapet Personstöd Mälardalen er, med 350 kunder, det tredje største i Västerås, men ble stengt i forrige uke av kommunen. Ifølge kommunen tok selskapet gebyr for operasjoner som ikke ble utført og tilknyttede ansatte uten sykepleierutdanning utførte sykepleieoperasjoner, i strid med regelverket. Firmaet har også kombinert flere kortere spill til færre lengre spill. Personlig støtte skal videre ikke ha varslet reduserte behov hos eldre, som dermed ble innvilget for høye bidrag. Selskapet skal ha feilfakturert 12-15 millioner SEK.

– Det skjer feil hos alle entreprenører, men dette har en skala som gjør at vi måtte forholde oss til det på politisk nivå og hvor vi til slutt kom til vurderingen at vi må avbryte denne avtalen, fordi vi mangler tillit til selskapet, sier Bengt- Åke Nilsson (t.v.), president i eldrerådet.

Slutt på relaterte avtaler

Feilene må i hovedsak ha vært begått i sammenheng med relaterte oppgaver. Det er ikke forbudt i Västerås, men ansatte som ikke har sykepleierutdanning har ikke lov til å utføre sykepleieroppgaver, og det var det som skjedde uansett. Listen over pårørende er forbudt i mange kommuner, nettopp fordi den kan legge til rette for svindel og hindre åpenhet. Nå har også Västerås bestemt seg for å fase ut relative lokasjoner.

– I en avveining av alt her sa et enstemmig panel at det er fordeler, men også åpenbare ulemper, som også kan legge til rette for dårlig oppførsel, sier Bengt-Åke Nilsson.

Opposisjonen kritiserer

Moderater, Kristdemokrater og Sverigedemokrater kritiserer imidlertid kanselleringen av avtalen og mener at avgjørelsen er tatt på vagt grunnlag, uten at selskapet har fått anledning til å svare på påstandene. De mener også at kommunen også er ansvarlig for det som gikk galt.

Konsernsjefen sier til VLT at han ikke forstår hva de burde ha gjort.

Bengt-Åke Nilsson sier Personstöd absolutt måtte svare på påstandene. Han aner ikke om bedriftsledelsen visste om jukset, men sier det ikke fritar dem for ansvar for hva de ansatte gjør. Kommunen meldte fra om selskapet til carabinieri. Det skjedde allerede i fjor vår etter å ha mottatt et anonymt tips. De har siden ventet på grønt lys fra politiet før de kansellerte avtalen. Svært ofte gjør kommuner det motsatte, noe som gjør det vanskelig for politiet å etterforske om det er begått lovbrudd.

– Vi har hatt en del kontakter med Uppsala, som har litt erfaring med dette. Deres råd var å ikke gjøre som de hadde gjort, men å gi politiet mulighet til å innhente bevis for sin forhåndsetterforskning først, sier Bengt-Åke Nilsson.

Angst blant ansatte

Etter at kontrakten med Personstöd ble kansellert i forrige uke, har han vært i kontakt med selskapets ansatte, inkludert en verneombud.

– Det er selvfølgelig bekymring blant ansatte. Men pleieassistenter er så ettertraktede at de ikke trenger å bekymre seg for levebrødet.

Er det noen tegn på at de ansatte har blitt utnyttet på noen måte?

– Det er en fare med pårørende dating at noen kan ha jobbet litt for hardt.

Også i Nynäshamn kommune ble et selskap sparket i forrige uke på grunn av mistanke om svindel. Også der meldte kommunen selskapet til carabinieri. Igjen er det ifølge kommunen snakk om juks med registrering av tider. Virksomheten skal ha registrert de avslåtte besøkene på forhånd og deretter fått kompensasjon for dem, noe som også førte til at brukerne ikke fikk de inngrepene de hadde krav på.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *