Forvirrende faktafeil av statsminister om Sveriges klimautslipp

Ny statsminister Ulf Kristersson (M) kom med flere overraskende nyheter i sin regjeringserklæring: nedleggelsen av Miljøverndepartementet og uttalelsen om at Sverige allerede på 1970-tallet var blitt en av de første «industrinasjonene med nesten ingen fossiler» i verden. det fikk mange til å heve øyenbrynene.

Innledningsvis ble det uttrykt ulike frykter for at miljø og klima ville spille en svært underordnet rolle i den nye høyreblokkregjeringen. Ikke minst med tanke på at de stort sett klimafornektende Sverigedemokraterna er den avgjørende støttespilleren for Kristerssons mindretallsregjering.

I det omfattende dokumentet «Tidöavtalet» hvor samarbeidet først ble presentert, var tiltak for miljø dårlig formidlet, het det bl.a. PMI.

«Fryktelig forsømmelse med fakta»

I Ulf Kristerssons regjeringsuttalelse fra Riksdagens talerstol tirsdag var det andre uttalelser og meldinger som dempet frykten enda mer.

Da statsministeren i sin første tale på 1970-tallet beskrev Sverige som «en av verdens første industrinasjoner nesten fossilfri», lot reaksjonene ikke vente på seg. På den tiden var tross alt Sverige en storforbruker av olje og i mindre grad kull, og ifølge all tilgjengelig statistikk var det langt fra fossilfritt. Uppsalaforsker og miljøvitenskapslektor Mikael Karlsson kom med en oppskjærende kommentar om DN:

Å kalle den situasjonen nesten fossilfri er en feil med fakta som er direkte skummelt. Man kan le av at Ulf Kristersson ikke vet hva han snakker om, men dette er et av statsministerens viktigste dokumenter, sier til avisen.

Karlsson mener at problemet med uttalelsen, bortsett fra at den er helt feil, er at statsministeren gir inntrykk av at det knapt er noe problem med fossile utslipp i Sverige, og derfor er det ikke så mye behov for en miljøpolitikk .

DN, hevdes det, ba uten hell statsminister Kristersson om kommentar til kritikken. I følge uttalelsene om Kvitring av onsdagens kristdemokratiske stab ble imidlertid statsministerens uttalelse i Riksdagen tatt ut av kontekst, videre, legges det til, mente Ulf Kristersson situasjonen i Sverige når det gjelder produksjon av elektrisitet, og ikke bruk av energi i en hel.

Viktig oljeimport også i dag

Bare når det gjelder elektrisitetsproduksjonen, som økte raskt på 1970-tallet med utbyggingen av kjernekraft, har Kristersson rett. Den store satsingen på kjernekraft, kombinert med allerede utbygd vannkraft, gjorde at landets elektrisitetsproduksjon vanligvis var helt fossilfri, når oljefyrte reservekraftverk ikke trengte å gå.i perioder med topplast.

Men som man kan se av statistikken Sveriges oljeimport er fortsatt svært betydelig i dag og landet er langt fra å nå sine utslippsmål for biltrafikk ifølge Klimapolitiske rådets årsrapport for 2022.

Regjeringens uttalelse er imidlertid understreket Mikael Karlsson i sin kommentar til DN, et viktig dokument som passerer mange par granskende øyne.

Dette er et dokument som mange av de ansatte (Ulf Kristersson) burde ha bladd i flere ganger, uten å reagere på denne uttalelsen, om at det er som om jorden var flat, sier Karlsson.

Meldingen om nedleggelse av Miljøverndepartementet, etablert for 35 år siden, fikk også umiddelbart kritikk. Miljø- og klimaspørsmål vil nå ligge under økonomi- og økonomidepartementets minister Ebba Busch (KD), selv om sakene først skal håndteres av klimaminister Romina Pourmokhtari (L).

«Et historisk og ødeleggende vedtak for miljøspørsmål» vurderte blant andre talsmannen til nestleder Per Bolund.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *