To gull- og to sølvpolakker i Lillehammer-VM!

Nær toppene av langrenn

Witold Skupień (KS Obidowiec Obidowa) var den sterkeste tilstedeværelsen på Lillehammer innen langrenn. En erfaren representant for Polen (permanent kategori) har allerede vunnet en verdensmesterskapsmedalje: sølv i 2017. I Norge klarte han å gjenta denne suksessen etter en meget spennende 12,5 km klassisk teknikk. Allerede før den siste sløyfen på 2,5 km så det ut til at polakken ville fullføre løpet med en bronsemedalje. Kampen til slutten ga imidlertid resultater: Til slutt delte Skupień to representanter for den russiske paralympiske komité på podiet. I hans andre avganger skilte ikke engang vår representant seg ut fra toppen. I det lange løp ble han 8., og i sprintfinalene ble han 5.

SE OGSÅ: Sølv i storslalåm. Igor Sikorski nummer to i Lillehammer-VM

Mesterskapene var bra for meg – sa Witold Skupień. – Sammen med treneren holdt vi på å forberede den første instruksen for januar og vi har klart å fullføre minimumsplanene våre her. Det ble en medalje, jeg fant meg selv i klassisk stil, som ikke gjorde mitt beste denne sesongen. Jeg føler meg bra, selv om det ikke er den beste formen: Vi forbereder det til OL i mars.

Til tross for helseproblemer tok Iweta Faron (KS Obidowiec Obidowa, permanent kategori) også ledelsen: på 6 km skiskyting ble hun nummer fem. Piotr Garbowski med guide Jakub Twardowski (PK «Podkarpacie», kat. VI – synshemmet) meldte seg tre ganger på topp ti. De første ferdighetene i løpe- og skiskytingkonkurranser ble tilegnet av Aneta Górska med guiden Catherine Spienenburg (kat. VI), Paweł Nowicki med Jan Kobryń (kat. VI), Paweł Gil med Michał Landa (kat. VI), Monika Kukla (kat. . sittende) og Krzysztof Plewa (sittende kat.).

Veteransølvet og en ny stjerne i horisonten

Til og med vår eneste medaljevinner fra Pyongyang, Igor Sikorski (Start Bielsko-Biała), kommer tilbake med tittelen verdenstoer. I hans viktigste løp, storslalåm, ble han nummer 3 etter sitt første heat. Alpint, spesielt i sittekategorien, der konkurrentene går ned til Monoski (dvs. en ski), er en sport som ikke tilgir feil – og da den andre nederlenderen forlot ruten etter den første nedkjøringen, kunne polakken glede seg over sølvet medalje. Polakken forlot heller ikke toppen i andre konkurranser: I slalåm ble han nummer fem, og sjette i en superkombinert.

Høye stillinger ble også besatt av den blinde Michał Gołaś, som sammen med guiden Kacper Walas debuterte i et arrangement av denne graden. Bare en 17 år gammel protégé fra «Active Without Barriers» Foundation kan snakke om slik uflaks: han kommer tilbake uten medalje, til tross for at han har scoret tre ganger på målstreken med det fjerde resultatet (i slalåm, parallellslalåm og super kombinasjon). Han rangerte også høyt i storslalåmkonkurransen – der tok han 6. plass. Mens den unge spilleren er vårt store håp i årene som kommer, er det mulig at han må vente på de paralympiske leker på grunn av den kompliserte kvalifiseringsprosessen. Han kan imidlertid fortsatt regne med et wild card fra arrangørene.

Ekspert Andrzej Szczęsny (Start Bielsko-Biała), deltaker i de paralympiske leker i Torino (2006), Vancouver (2010) og Sotsji (2014) startet på 20. og 29. plass.

To gull i en paraply

To verdensmesterskap på to uker: dette er resultatet Monika Kotzian (Start Katowice) kan skilte med. I Norge forsvarte polakken to medaljer vunnet for tre år siden av finske Pyha: gull i snowboardcross og bronse i parallellslalåm. I fravær av kineserne, som spilleren vår kom på pallen med i 2019, og de amerikanske rivalene, var Monikas konkurrent om medaljen kun den spanske Irati Idiakez Lopez. Den polske representanten gikk seirende ut i begge kampene og hørte «Mazurek Dąbrowski» to ganger. Dessverre vil polske kvinner bli savnet i det kommende OL i Beijing – kategorien som den polske kvinnen løper i (SB-UL – konkurrenter med dysfunksjon i øvre lemmer), har dessverre ingen konkurranse blant kvinner i det paralympiske programmet.

Natalia Siuba-Jarosz (kat. SB-LL2 – Dysfunctions of the lower lemmer), som erobret 7. plassen i parallellslalåm, kan bli en vellykket debut i verdensmesterskapet. Eksperten Wojciech Taraba (Start Bielsko-Biała, kat. SB-LL2), som deltok i de paralympiske leker i Sotsji (2014) og Pyongchang (2018) i snowboardcross, endte på 12. plass, og fullførte parallellslalåmen på 15. Artikler. .

Beijing om 39 dager

Lillehammer-VM var den siste testen før Paralympics i Beijing. Konkurransen begynner i midtlandets hovedstad 4. mars og OL-fakkelen slukkes 13. mars.

Den polske paralympiske komité (PKPar) ble opprettet i 1998 og sluttet seg i 1999 til strukturene til Den internasjonale paralympiske komité (IPC). Det samler for tiden 8 organisasjoner: det polske idrettsforbundet for funksjonshemmede «Start», forbundet for idrettsforeninger «Sprawni-Razem», stiftelsen for aktiv rehabilitering «FAR», foreningen «Cross», OLIMP Physical Culture Union, det polske Bocci-forbundet, det polske rullestolrugbyforbundet og det polske ping-pongforbundet. Styreleder for PKPar er Łukasz Szeliga, som har hatt denne stillingen siden 2015.

pressemelding

Gå til Polsatsport.pl

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.