Solcellepaneler er hovedsakelig fra Kina, er det en annen måte?

For tiden leverer Kina den desidert mest bærekraftige teknologien i verden. At Kina er kjent som verdens leverandør er ikke noe nytt. Men det blir stadig vanskeligere for vindmøller og solcellepaneler. Rapporter om tvangsarbeid fra den muslimske uiguriske minoriteten var dråpen. Joe Biden vedtok sent i fjor en lov som forbyr produkter laget av uigurisk tvangsarbeid.

3.300 solcelleparker på ett år

Fra «Ultra Low Carbon Solar Alliance«notert i en rapport. Kina produserte 400 gigawatt med solcellepaneler i 2020. Europa og Nord-Amerika produserte til sammen bare 39 gigawatt, mindre enn en tidel. 400 gigawatt, det er mange paneler. Bare tenk: Den største solcelleparken i Nederland har 300 000 paneler og en kapasitet på 120 megawatt. Kina har produsert nok solcellepaneler til å bygge 3300 slike parker.

Kina dominerer også delvis. 97 prosent av «waferne», den øverste delen av solcellen, kommer fra Kina. Det beviser at betydelig produksjon utenfor landet ennå ikke er mulig. Men dette er et problem på grunn av arbeidsforhold og bærekraft: Solcellepanelfabrikker går ofte på kull. Delvis av denne grunn er «tilbakebetalingstiden» når det gjelder klimautbytte for en solcelle noen år.

System for kvotehandel og solenergi

Det kan være annerledes. I Arizona åpnet First Solar-selskapet for eksempel en tredje fabrikk. Selskapet sier at deres solcelleteknologi har halvparten av CO2-utslippene fra andre solcellepaneler. Med den tredje fabrikken er selskapet nå den største solcellepanelprodusenten utenfor Kina.

Det jobbes med veien også i Europa. Det store problemet: kostnadene for materialer og arbeidskraft er høyere i Vesten enn i Kina. Dette gjør panelene dyrere, så det er ikke noe marked. Dette kan endre seg i nær fremtid. Systemet for kvotehandel sikrer at bedrifter som slipper ut CO2 må betale. Det vil bli en grenseavgift for produkter utenfor EU for miljøpåvirkning. Paneler laget i Europa med lave CO2-utslipp vil derfor ha et konkurransefortrinn.

nederlandske solcellepaneler

Norge jobber for eksempel produksjon av silisium, hovedkomponenten i solcellepaneler. Landet har mye vannkraft, en CO2-fri energikilde. Bruk ren energi til å produsere råvarer til solcellepaneler. Vi gjør fremskritt også i Nederland: TNO-forskningsinstituttet og selskaper har designet en ny type solcellepanel. Produksjonen må være al Zaandams nederlandske Energyra skjer. CO2-utslippene er hovedsakelig lavere fordi transport med forurensende skip ikke er nødvendig.

Det store spørsmålet: Kan initiativ i Europa og Nord-Amerika erstatte masseproduksjon fra Kina? Kina har materialene og stordriftsfordelene som gjør det vanskelig å konkurrere. Alle ser ut til å anta at panelene til dels er så billige på grunn av tvangsarbeid. Fremtiden vil vise om folk er villige til å betale mer for paneler laget med bedre arbeidsforhold og lavere CO2-utslipp.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.