Tid for rettssak for påståtte Ericsson-bestikkelser

Rettssaken starter mandag i Solna tingrett. 17 dager med forhandlinger er utsatt med siste dag 24. mai, ifølge kalenderen.

På benken for den siktede sitter fire tidligere Ericsson-ledere. Ifølge påtalemyndigheten betalte de 2 158 000 dollar til høytstående tjenestemenn i statsapparatet i Djibouti, og også til landets president, for å vinne en kontrakt om telekommunikasjonsutstyr verdt omtrent 200 millioner dollar. Utbetalingene var kamuflert som konsulenttjenester gjennom et selskap.

Mye av bevisene er basert på e-poster mellom de fire mistenkte og den øverste tjenestemannen. Men påtalemyndigheten har også vært i stand til å stole på Ericssons interne undersøkelser og telekommunikasjonsgruppens viktige avtale med det amerikanske justisdepartementet (DOJ) om en rekke korrupsjonssaker rundt om i verden, inkludert den i Djibouti. , en avtale som gjorde Ericsson en bot på rundt ti milliarder kroner.

Alle nekter

Siktede nekter for straffskyld.

– Han har ikke kjennskap til bestikkelser eller upassende betalinger, sier en av tiltalte Jonas von Heidenstams advokater.

– Han kjente ikke til dette selskapet Ashur (konsulentfirmaet hvis representanter mottok pengene) før Ericsson foretok en intern gransking tidlig i 2013. Så han kjente ikke til verken selskapet eller utbetalingene som de skulle ha blitt gjort til dette selskapet, sier advokat Staffan Bergqvist, som representerer en annen av de tiltalte.

Saken gjelder klassisk korrupsjon, ifølge aktor Leif Görts ved Nasjonal enhet mot korrupsjon.

– Konkrete utbetalinger til folk, som vi hevder, er bestikkelser som personer innenfor det offentlige statsapparatet, sier han.

Flere kriminelle etterforskninger

Det pågår flere foreløpige etterforskninger mot personer knyttet til korrupsjonsforbrytelser begått av Ericsson-personell, blant annet i Kina og senere i forbindelse med terrororganisasjonen IS. Bakgrunnen er den nevnte avtalen mellom teleselskapet og DOJ, der USA har avstått til selskapet selv, noe svenske påtalemyndigheter har måttet lene seg på.

– Når det gjelder Sverige er det et spørsmål om det er svenske personer, der vi har jurisdiksjon, som har begått forbrytelser, sier Leif Görts.

Fakta: Tiltalen i korthet

Fire tidligere Ericsson-ledere er anklaget for grov bestikkelse av høytstående tjenestemenn i Djibouti. Ifølge tiltalen var utbetalingene ment å vinne kontrakter om teleutstyr.

De påståtte lovbruddene skal ha funnet sted i 2011 og 2012.

Behandlingen i Solna tingrett starter 25. april. Siste planlagte testdag er 24. mai.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *