Det norske statlige formuesfondet vil stemme for å støtte Bayers ledelse

OSLO (Reuters) – Det norske aksjefondet på 1,3 billioner dollar vil neste uke stemme for å støtte toppledelsen i den tyske farmasøytiske og landbruksprodusenten Bayer AG, men vil stemme mot administrerende direktør Werner Baumanns kompensasjonspakke, sa søndag.

Aksjonærene vil stemme 29. april på Bayers årlige generalforsamling om hvorvidt de skal ratifisere styrets forretningsadferd i 2021, en standardprosedyre på tyske generalforsamlinger.

Det norske fondet eide 2,27 % av Bayers aksjer ved utgangen av 2021, verdt 1,19 milliarder dollar, noe som gjør det til den femte største aksjonæren i selskapet ifølge Refinitiv-data.

«Styret er ansvarlig for å tiltrekke seg riktig administrerende direktør og etablere en passende godtgjørelse», heter det i en melding fra Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet.

Han nevnte behovet for at en «vesentlig andel av den årlige godtgjørelsen» skal gis som bundne aksjer i 5-10 år, åpenhet for å unngå «uakseptable resultater» og at alle fordeler bør ha en klar kommersiell begrunnelse.

Mens generalforsamlingens avstemning i stor grad er symbolsk, uten innvirkning på ledelsens ansvarlighet eller mandat, blir den fortsatt sett på som en nøkkelindikator på investorsentiment.

Baumann, hvis kontrakt som administrerende direktør løper til 2024, er under press for å øke avkastningen på investeringen som har ligget bak konkurrentene etter kjøpet av Monsanto Farm for 63 milliarder dollar i 2018.

Bayers aksjer falt i månedene etter oppkjøpet, da jurymedlemmer fant Monsanto ansvarlig i flere amerikanske rettssaker for å ha unnlatt å advare om påstått kreftrisiko forbundet med Roundup-ugressmiddelet.

Det norske fondet sluttet seg til et flertall av aksjonærene på generalforsamlingen i 2019 for å kritisere Bayers ledelse, men ga fortsatt støtte til Baumann og hans team for de neste to årene.

(Reportasje ved Terje Solsvik, redigering av Gwladys Fouche og Emelia Sithole-Matarise)

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.