Tallene viser: vintersesongen kortere enn én måned på 70 år

Klimaendringene gjør seg allerede gjeldende i flere klassiske vinterferiesteder. Kunstsnø er en del av hverdagen i de ulike verdenscupene og mangelen på natursnø ser ut til å bli enda større i fremtiden.

SMHI har på oppdrag fra SVT Sport produsert data for ti klassiske vinterferiesteder i Europa. Prognosen viser at dersom klimaendringene fortsetter i samme tempo som i dag, vil ni av stedene gå over til en kortere vinter enn en måned før 2099.

«Snøsesongen blir kortere»

Ved hjelp av SMHI har SVT Sport undersøkt flere parametere, blant annet antall dager per år med snø på bakken og antall dager per år temperaturen faller under null grader.

– Snøsesongen blir gradvis kortere. Vi vil også se høyere temperaturer. Og utover vinteren blir det hyppigere med episoder med milde grader. La det smelte og kanskje fryse igjen. Det vil også bli mer vanlig at det regner om vinteren når man har snødekke på bakken. Vi ser en slik endring foran oss, sier Erik Kjellström, professor i klimatologi ved SMHI.

Falun ser ut til å ha blitt hardt rammet

Et av stedene som er mest berørt av de ti i SVT Sports-revyen er svenske Falun. Ved inngangen til neste århundre ser det ut til at det vil være 156 dager i året med snø på bakken, eller en nedgang på 27 dager i året, noe som betyr en reduksjon på rundt 15 %.

– Vi har Falun i Sverige og Oslo i Norge. Dette er steder som er i risikosonen når man ser vinteren bli kortere og kortere. Snøkanten begynner å bevege seg urovekkende nær eller til og med nord for disse stedene, sier Kjellström.

Utviklingen kan bremses

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter som i dag – med totalt tre grader frem til århundreskiftet – vil flere steder få en vinter så kort som en måned om rundt 70 år. Men for de som elsker snø er det fortsatt håp: det er ikke for sent å bremse utviklingen.

– Tallene handler om hvordan det ville vært i en verden som er tre grader varmere. Og i dag handler det om hvor vi er på vei. Men vi har en Paris-avtale og mål om å gå ned til to eller helst 1,5 grader. Gjør vi det, blir det selvsagt et helt annet bilde, sier Kjellström.

REPORTASJE: Data viser: Vintersesongen kortere enn en måned før 2099:

Javascript må være aktivert for å spille av videoen

SVT støtter ikke avspilling i nettleseren din. Vi anbefaler derfor at du bytter til en annen nettleser.

Tallene viser: vintersesongen kortere enn én måned på 70 år

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.