Ingen tannregulering for Bleues, dominert av Norge

Mathieu WARNIER, Media365, publisert søndag 19. desember 2021 kl. 19:00

Hoppet helt over andre periode tapte Frankrike-spillere stort for Norge i VM-finalen 2021 (22-29).

På 60 minutter gikk Les Bleues fra drøm til mareritt. Fire måneder etter den store lykken med den olympiske tittelen som ble ervervet i Tokyo, forlot Olivier Krumbholzs spillere banen til Granollers med hodet ned og, uten tvil, med mange beklagelser. Fordi denne VM-finalen i 2021 startet i beste regi for det franske laget. Hvis Veronica Kristiansen (2 mål av 4 skudd) holdt Norge på beina før Nora Mork (5 mål av 10 skudd) klarert en to-lengs luke før slutten av det første kvarteret, hadde forsvarstrikoloren etter hvert forrang fremfor det norske angrepet. En trend som tok tak i de siste ti minuttene av første periode. I nesten åtte minutter var Laura Glauser (6 stopp ved 22 % effektivitet) ufremkommelig. Pauletta Foppa (3 mål på 4 skudd), Estelle Nze Minko (2 mål på 3 skudd), Grace Zaadi (2 mål på 6 skudd) og Lucie Granier (2 mål på 4 skudd) benyttet deretter anledningen til å tilby laget til Frankrike en 5-0. En fordel som Habs til og med presset til seks lengder med drøyt fire minutter igjen før de returnerte til garderoben, og utnyttet Allison Pineaus pålitelighet på syvmeterskuddene (4 mål av 5 skudd).

Tidevannet har snudd for Les Bleues

De siste øyeblikkene i den første akten i denne finalen varslet imidlertid scenarioet til den andre. Ved å multiplisere balltap og fouls, inkludert et dårlig bytte, åpnet Habs dørene til Norge. Henny Reistad (6 mål på 9 skudd) benyttet sjansen til å bringe laget sitt tilbake til fire poeng i pausen. En halvpart som har sett trenden endre seg totalt. Det dominerende, nesten keiserlige, Frankrike krøllet sammen en gang tilbake på sporet, og denne finalen ble aldri den samme. Etter å ha tatt plassen til en uinspirert Katrine Lunde (2 stopp ved 17 % effektivitet) på slutten av første akt, infiltrerte Silje Solberg franskmennenes sinn ved å multiplisere intervensjonene ved retur fra garderobene (12 stopp ved 50 % effektivitet ). Resultatet ble 4-0 seier til Norge takket være spesielt Kari Brattset (5 mål av 5 skudd) og Henny Reistad. All innsats fra franskmennene i første omgang ble redusert til null på drøye to minutter. Med hodet under vann forsøkte følgesvennene til Coralie Lassource (2 mål på 2 skudd) å reagere, men kunne bare lure nordmennene ved å påtvinge spillet deres uten problemer.

Norge gikk ikke glipp av muligheten

Olivier Krumbholz prøvde å finne løsninger med Cléopâtre Darleux som gikk inn i kampen (5 redninger med 42 % effektivitet) på mål og prøvde å vekke spillerne med to time-outs tatt på kort tid, men ingenting skjedde. Tricolor-angrepet viste seg å være fullstendig brutt med en tid på elleve minutter uten det minste resultat. Til tross for mange slag i kampen, nølte ikke nordmennene med å påføre et døende fransk lag en korreksjon som klarte å score kun seks mål i andre periode, mot seksten i første. Stine Oftedal (5 mål av 8 skudd) lot til og med laget hans ha en åtte poengs ledelse rett på slutten av kampen, før Grace Zaadi reduserte en siste gang. Et tungt tilbakeslag for de blå (22-29) som et år etter feil i EM-finalen faller fra toppen mot samme motstander. Faktisk, kronet til europamestere i desember 2020, klatrer nordmennene til verdenstoppen for fjerde gang i historien på slutten av en rett og slett perfekt løype. Anstrengelsene som er gjort for å snu trenden mot Danmark i semifinalen har utvilsomt kostet Bleues dyrt, som avslutter et flott år i 2021 med en siste utflukt med bitter smak.