Organiseringen av VMU World Lithuanian University Symposium er i gang

27.–29. oktober, Vytautas Magnus-universitetet (Vytautas Magnus-universitetet), min 100-årsjubileum for universitetet i Litauen, vil et symposium av Vytautas Magnus University World Lithuanian University (PLU) bli organisert.

I løpet av den vil det litauiske vitenskapelige, kunstneriske og kreative samfunnet i Litauen og verden bli invitert til å diskutere betydningen av skikken til Universitetet i Litauen for landet vårt og den litauiske diasporaen.

Symposiet vil også diskutere hvordan universitetsstudier, vitenskap, kunst og kreativitet har blitt påvirket av fenomenene med den globale pandemien de siste årene og hva deres respons er i Litauen og rundt om i verden.

I 2019 arrangerte Vytautas Magnus University, sammen med sine partnere, det 16. litauiske verdenssymposiumet for vitenskap og kreativitet.

Inspirert av dette 1969 For å gjøre 100-årsjubileet til University of Litauen meningsfylt, vil 2022 Vytautas Magnus University igjen invitere litauiske og verdensrepresentanter for litauisk vitenskap og kreativitet til å komme sammen ved Vytautas Magnus University. Denne gangen på Vytautas Magnus University World Lithuanian University Symposium.

Gediminas Karoblis, professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, medlem av arrangørteamet for arrangementet, bemerket at symposiet var «et vennlig møte for grekere for å spise, drikke, snakke, underholde og diskutere intellektuelt».

Slik er det også i 2022. PLU-symposiet som skal holdes i oktober 2006 har som mål å styrke den intellektuelle sameksistensen mellom litauisk og litauisk verdensvitenskap og kreative aktører ved å organisere diskusjoner i formelle og uformelle rom og introduksjonsarrangementer – forelesninger som vil finne sted under år før symposiet.

Kolupaila, Oatmeal, Los Angeles, 1955 | Bilde av universitetet i Vytautas Magnus
Inspirerte vaner, historier å følge med

1922 Universitetet i Litauen, grunnlagt i 1950, ble begynnelsen på historien og skikken til Vytautas Magnus-universitetet, som, etter at universitetet ble stengt i 1950, eksisterte i andre litauiske høyere utdanningsinstitusjoner og i den akademiske diasporaen i en eller annen form .

«Når universitetet feirer sitt hundreårsjubileum, er tvetydige skikker mulig i dagens litauiske høyere utdanningsinstitusjoner, så symposiet kan være et område med dypere forståelse og kommunikasjon av hensyn til felles minne og livet i hjemlandet og i den litauiske verden, «sa Egidijus Aleksandravičius, VMU historieprofessor.

Universitetet i Egzilis blant den litauiske diasporaen uttrykte seg gjennom aktivitetene til de frivillige studentorganisasjonene som opererer ved Vytautas Magnus-universitetet og reetablert i diasporaen, gjennom de vitenskapelige og sosiale aktivitetene til forskjellige avgående professorer og tidligere studenter, og gjennom verden Vitenskapstidsskrift og symposier om kreativitet.

I en av dem, i 1989, ble det besluttet å gjenopprette Vytautas Magnus-universitetet mellom de to krigene. Etter plenumsmøtet dedikert til restaureringen av Vytautas Magnus-universitetet, ble 41 medlemmer av senatet for restaureringen av Vytautas Magnus-universitetet valgt fra utlandet.

Algirdas Avižienis, professor ved University of California, første rektor ved det restaurerte Vytautas Magnus University i 1992. I et intervju med «Our Vytis», mintes prof. Oppgaver til Steponas Kolupaila:

“Professorene Mykolas Biržiška, Ignas Končius og Steponas Kolupaila var æresmedlemmer av mitt Vytis-studentspeidersamfunn.

De besøkte leirene våre, deltok i ulike minnesmerker, minnet oss alltid på en interessant og tydelig måte om arbeidet som ble utført av universitetet i Litauen og tvang oss til å kjempe for gjenopprettelsen av uavhengigheten til Litauen og universitetet.

Professor Steponas Kolupaila i 1953. 16. februar Ved University of Illinois i Urbana ble jeg tatt i ed av meg selv og tre kolleger, de ga meg båndene til Vytis Corporation og beordret oss til å returnere med dem til Vytautas Magnus University.

Jeg er spesielt glad for at jeg klarte å holde dette løftet», – A. Avižienis, den første rektor ved det restaurerte Vytautas Magnus-universitetet, delte minnene sine på den tiden.

«På en måte ble det restaurerte Vytautas Magnus-universitetet i 1989 frukten av det felles arbeidet til forskere og kunstnere fra den litauiske og litauiske diasporaen: Det litauiske universitetet i verden, som forente, konsentrerte, modnet ikke bare diasporaens akademiske krefter, men også styrker», sier A. Aleksandravicius.

I dag er Vytautas Magnus University World Lithuanian University en aktivitet ved Vytautas Magnus University dedikert til å fremme vitenskap, kreativitet og intellektuell diskusjon i den litauiske verden.

Det er en plattform hvis prosjekter og ideer tar sikte på å videreføre prof. Algirdas Avižienio, prof. Bronius Vaškelis, Valdas Adamkus, prof. Kęstutis Skrupskelis og andre litauere fra hele verden som bidro til restaureringen av universitetet i 1989. for å starte arbeidet startet på den tiden.

VMU prof. Egidijus Aleksandravicius Foto av universitetet i Vytautas Magnus
Program for verdenssymposiet til det litauiske universitetet

2022 Symposiet og dets introduksjonsarrangementer vil understreke viktigheten av den felles visdommen til litauere i verden, og i lys av nyhetene fra de siste årene og det kommende 100-årsjubileet til Universitetet i Litauen, vil det invitere til diskusjoner om frihet og dens former.

Dario Udrys | Bilde av universitetet i Vytautas Magnus

Symposiumprogrammet inkluderer følgende plenumssamlinger:

Åpningssesjon – Frihet og dens former;

Hvem bærer flammen når det er mørkt: tradisjonen ved Universitetet i Litauen i Litauen og eksil;

Realiteten til utdanning i møte med virtualisering;

Er det mulig å trives under uforutsigbare forhold?

Politiolog Dr. Darius Udrys, dette er 2019. Et medlem av symposiumforberedelsesgruppen sa: «Vi velger å vitenskapelig og kreativt studere problemene og utfordringene som er relevante for oss og vår nasjon, spesielt som litauiske forskere og skapere.

Vi ser frem til at ideer og beslutninger blir generert og brukt av andre. Hvem, hvis ikke oss selv, vil litauere tenke vitenskapelig og kreativt om Litauen, dets fremtid og dets rolle i verden?

Dette er verdien av denne hendelsen. Og begynnelsen på enhver vitenskapelig løsning er skapelse, og ideer oppstår og utvikler seg sannsynligvis når vi skaper gunstige forhold og støtte for deres fremvekst og utdyping.

Dette er målet med vårt symposium: et vitenskapelig og kreativt tenkende Litauen», sier D. Udrys og inviterer personlig de som ønsker å lage et slikt Litauen til å bidra.

2022 World Lithuanian University symposium vil ikke bli delt inn i separate sesjoner, hele programmet vil utfolde seg på en lineær måte, og dermed skape forutsetninger for at kreativitet, diskusjon og sameksistens kan utfolde seg som en lang kaffepause.

Gediminas Karoblis Bilde av universitetet i Vytautas Magnus

Påmelding og deltakelse

PLU-symposiet vil bli holdt live, ved Vytautas Magnus University, Kaunas og eksternt Forstørr plattform. Arrangementet vil også være tilgjengelig online ved Vytautas Magnus University Youtube kanal. Fullstendig program for arrangementet og påmeldinger vil bli annonsert i april.

Kommende arrangementer for PLU-symposiet:

10. februar 17:00 Avstandsleksjon av Domas Boguševičius – «Ideen om universitetet i møte med dagens pragmatisme».

7. april seminar – «Fjernundervisningsopplevelser i Litauen og i verden». Seminaret vil bli holdt live og eksternt.

De som ønsker vil ha mer informasjon om symposiumprogrammet og arrangementsregistrering i sin e-post. mail er velkommen til å fylle ut Denne formen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.