Taliban ønsker deres møte med Vesten velkommen

(ats) En Taliban-delegasjon ledet av deres utenriksminister, Amir Khan Muttaqi, har vært i Norge siden lørdag kveld hvor han i tre dager møter medlemmer av afghansk sivilsamfunn og diplomater fra vestlige land, som knytter deres økonomiske støtte til respekt for en bedring. av menneskerettigheter.

– Å komme til Norge (…) er i seg selv en prestasjon fordi vi har delt den internasjonale scenen, sa Muttaqi til journalister mandag, utenom samtalene med amerikanske tjenestemenn. , Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia, EU og Norge.

«Fra disse møtene er vi sikre på å få støtte i den humanitære, helse- og utdanningssektoren i Afghanistan,» sa han i Pashto.

Disse diskusjonene, som ikke er enstemmige, foregår for lukkede dører frem til tirsdag på Soria Moria hotell, på en snødekt høyde ved Oslo.

I en tid hvor mer enn halvparten av befolkningen er truet av sult i et land som er fratatt internasjonal bistand og rammet av flere tørkeperioder, håper Taliban på frigjøring av økonomiske midler og en form for anerkjennelse.

Ingen stat har så langt anerkjent regimet til islamister som ble kastet fra makten i 2001, men som tok tilbake kontrollen over Afghanistan i august i fjor etter en lynrask offensiv.

Norge understreket at Oslo-samtalene «ikke var en legitimering eller anerkjennelse», men at det i møte med den humanitære nødsituasjonen var nødvendig «å snakke med myndighetene som faktisk leder landet».

«Når vi prøver å løse den humanitære krisen (…), vil vi forfølge et klart diplomati med Taliban (diktert av) vår fortsatte interesse for et stabilt, rettighetsoverholdende og inkluderende Afghanistan,» tvitret han på sin side. USAs utsending i Afghanistan søndag Thomas West.

Mange eksperter og medlemmer av den afghanske diasporaen har kritisert invitasjonen til fundamentalistene som ankom med et privatfly chartret fra Norge og protestene fant sted foran utenriksdepartementet i Oslo.

I Kabul sa Wahida Amiri, en aktivist som har demonstrert regelmessig siden Taliban kom tilbake, til AFP at hun var «beklager at et land som Norge organiserer dette toppmøtet, setter seg ned med terroristene og inngår avtaler».

Internasjonal bistand, som gjorde det mulig å finansiere rundt 80 % av det afghanske budsjettet, ble suspendert i august. USA frøs 9,5 milliarder dollar i aktiva fra den afghanske sentralbanken.

Arbeidsledigheten har skutt i været og tjenestemenns lønn har ikke blitt utbetalt på flere måneder.

Sult truer nå 23 millioner afghanere, eller 55 % av befolkningen, ifølge FN, som i år har bedt om 4,4 milliarder dollar fra giverland.

Det internasjonale samfunnet venter imidlertid på å se hvordan islamister styrer Afghanistan, etter å ha tråkket menneskerettighetene i sin første periode ved makten mellom 1996 og 2001.

Til tross for løftene er kvinner stort sett ekskludert fra offentlige jobber, og ungdomsskoler for jenter forblir stort sett stengt.

To feministiske aktivister ble savnet i Kabul forrige uke etter å ha deltatt i en demonstrasjon. Taliban avviste ethvert ansvar i denne saken.

Før samtalene med Taliban møtte vestlige diplomater medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet mandag, inkludert feministiske aktivister og journalister, som holdt menneskerettighetssamtaler med fundamentalister søndag.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *