Sveriges hittil største solcelleparkprosjekt får grønt lys

Territorial- og miljødomstolen i Växjö godkjente i dag European Energys solcellepark i Svedberga, utenfor Helsingborg. Kunngjøringen betyr at Skånes tidligere nei er opphevet og at European Energy nå forbereder byggingen av Sveriges hittil største solcelleparkprosjekt. Forutsatt at dommen ikke blir utfordret, kan solcelleparken begynne å produsere strøm allerede i 2024, noe som vil øke tilbudet og legge press på strømprisene.

– Dagens utlysning er ekstremt gledelig, ikke minst for privatpersoner og næringsdrivende i Skåne, som lenge har slitt med strømmangel og høye energipriser. Svedberga solpark vil generere ny grønn strøm tilsvarende det årlige forbruket til 35.000 bolighusholdninger, som er det største enkeltbidraget til regionen på mange år, sier Peter Braun, europeisk energiprosjektleder i Sverige, Norge og Finland.

Peter Braun, prosjektleder Sverige, Norge og Finland. Foto: Europeisk energi

Territorial- og miljødomstolen skriver i sin avgjørelse at vernetiltakene og tilpasningene som European Energy har foreslått for å beskytte naturmiljøet er tilstrekkelige. De viser blant annet til den fullstendige miljøkonsekvenserklæringen som selskapet har utarbeidet.

European Energy har hele tiden hevdet at Svedberga solpark er en midlertidig struktur som ikke endrer terrenget permanent. Den dagen solcellepanelene demonteres, vil jorda kunne gå tilbake til jordbruket igjen. Ny fossilfri elektrisitetsproduksjon i Skåne bør sees på som en vesentlig allmenn interesse.

– Skåne har sårt behov for ny grønn strøm. Solparker kan sameksistere med natur og landbruk og gi mer enn ti ganger mer energi på samme overflate enn energiskog og økologiske avlinger. Videre er det en veldig liten del av jordbruksarealet som må brukes til å produsere store mengder solenergi, sier Peter Braun.

Svedberga solcellepark består av et samlet areal på 232,5 hektar, hvorav omtrent en tredjedel skal dekkes av solcellepaneler. Resten av jorden kan brukes til landbruksforvaltning, som for eksempel sorghumdyrking, hagebruk eller beite. En personvernskjerm med et stort antall trær og busker er plantet i ytterkant av solcelleparken, noe som bidrar til å styrke det biologiske mangfoldet.

– Solparkering er den desidert raskeste måten å starte en ny strømproduksjon på. Så snart kjennelsen får rettskraft og tilknytningen til nettet er på plass, tar det kun 12-16 måneder å bygge og idriftsette parken, sier Peter Braun.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *