Sverige fortsetter til EM etter en thriller mot Tsjekkia

Mange kamper gjenstår til en eventuell semifinale, men mandag kveld spilte Sverige for å overleve i håndball-EM.

En seier eller uavgjort mot Tsjekkia i siste runde av gruppespillet var nødvendig for å sikre opprykk til hovedrunden, noe som på forhånd ikke så ut til å være et problem i forhold til Sveriges drapsstatistikk i de foregående 13 kampene mellom land. alt endte med blå og gule seire.

Men tsjekkerne spilte godt i EM, oppnådde samme resultat som Sverige etter to kamper mot Spania og Bosnia-Hercegovina (riktignok med dårligere målforskjell) og bød på hard motstand på Ondrej Nepela Arena i Bratislava.

– Vi låser opp litt og det blir ganske tungt for oss, oppsummerer Niclas Ekberg etter et skikkelig drama som endte med delt pott og svensk innsats som ikke overbeviste.

– Nå i ettertid kan du puste litt, fortsetter 33-åringen.

Etter en start uten nett – 2-2 etter drøye ti minutter – Sverige scoret to mål foran. Kampen var imidlertid tett og Tsjekkia lot ikke kampen slippe unna.

En sen scoring fra Felix Claar gjorde at Sverige gikk til pause igjen med 12-11.

– Tsjekkia har et veldig godt og tett forsvarsspill. Men vi trenger ikke skylde på oss selv, vi ønsker å bli bedre og få bedre «flyt» og bedre offensivt spill, sier landslagskaptein Glenn Solberg.

Det var mye som tydet på at ting skulle ordne seg da Sverige tok tre mål i andre omgang. Etter en anonym første halvtime kom det fire kjappe straffemål fra Hampus Wanne og stillingen var 22-19.

Den svenske målvaktens spill var imidlertid urovekkende. Peter Johannesson erstattet Andreas Palicka som ikke hadde hell i første omgang, men sistnevnte måtte komme tilbake etter et tungt løp for Johannesson og de svenske burvokterne scoret totalt fire redninger i hele kampen.

Palicka var alt annet enn Glenn Solbergs trener var fornøyd med kampen så langt, men ville likevel gjøre endringer på oppstillingen.

– Nei, jeg er ikke bekymret. Vi ville gjort noen flere redninger, men vi skal kjempe sammen som et lag og kunne hjelpe keeperne med bedre forsvarsspill slik at de kan gjøre flere redninger, sier kapteinen på det norske landslaget.

En som begynte å slå baller i andre omgang var Tsjekkia-keeper Tomas Mrkva, 2,03 meter lang – og for fart alene spilte Tsjekkia 22-22.

Laget ble så fulgt i sluttminuttene og da Lukas Sandell satte inn 27-26 med halvannet minutt igjen, hadde tsjekkerne det travelt.

Tomas Babak slo et slag han scoret sitt sjette mål for kvelden og uavgjort nok en gang, men heldigvis ble det ikke flere mål for det svenske laget. Resultatet 27–27 betyr at Sverige, etter mange hvis og men, er i hovedrunden i håndball-EM nummer to bak Spania.

Nå er det kamper mot Polen, Tyskland, Norge og Russland. Siden det ble tap mot Spania i gruppespillet, ligger Sverige på null poeng, akkurat som Norge, og er to poeng bak Spania og Russland.

– Jeg er veldig glad, lettet og stolt over å ha nådd hovedrunden. Jeg er ærlig med det fordi han er ekstremt tett i et europamesterskap, sier Solberg.

Den nøyaktige tabellen før hovedrunden bestemmes etter at Polen og Tyskland møttes i den siste gruppe D-kampen.

Sveriges neste kamp er mot Russland på torsdag. Hovedrunden spilles også i den slovakiske hovedstaden Bratislava.