Svenske prosjekter får enorm støtte fra EU – for å redusere utslippene

EU investerer over 1,1 milliarder euro (litt over 11 milliarder kroner) i syv storskala industriprosjekter, som skal redusere klimautslippene i regionen. To av prosjektene er det svenske: Stockholm Exergi-prosjektet for å fange og lagre karbondioksid og Vattenfall, SSAB og samarbeidet med LKAB Hybrit, for å produsere fossilfritt stål.

Støtteteknologi for å redusere utslipp

Satsingen kommer fra EUs innovasjonsfond og målet er å gi støtte til nye teknologier som kan redusere karbondioksidutslipp i ellers høyutslippsnæringer, som kjemi, stål, sement eller energi og oppvarming.

Dagens beslutning gir konkret støtte til miljøteknologiprosjekter over hele Europa. Det gjør dem i stand til å utvide nøkkelteknologiene som støtter og akselererer overgangen til klimanøytralitet, sier EUs visepresident Frans Timmerman i en pressemelding.

En vei til Parisavtalen

I Parisavtalens mål om å holde global oppvarming på 1,5 grader, må verden redusere sine klimagassutslipp betydelig, men også investere i nye teknologier innen sektorer som fornybar energi og fangst, lagring og bruk av karbondioksid.

– Innovasjoner er avgjørende for at løsningene vi må utvikle i løpet av dette tiåret for å nå 1,5 graders mål. Nye innovasjoner kombinert med sterke utslippsreduksjoner baner vei for Paris-avtalen, sier Frans Timmerman.

Andre prosjekter er i Belgia, Italia, Finland, Frankrike, Nederland, Norge og Spania. Hvor stor honoraret hvert prosjekt kan ha, avgjøres neste år.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.