LEDER: Venstrevind redder ikke Norge

Det skjer mye i den svenske skogen. Mange ser muligheter i den grønne omstillingen og for egen økonomi. Skogen er, og har vært i lang tid, en trygg investering. Økonomien var også positiv i 2021.

– De siste årene har ulike samvirkende faktorer ført til økt interesse for skogeierskap. Interessen ble ytterligere styrket etter pandemien. Flere og flere ser nå muligheter for å jobbe eksternt og er oftere i naturen, sier Anders Nilsson, kundesjef ved Landshypotek i Östersund.

En utrolig verdiøkning

God økonomi for skogsråvarer kombinert med lavrentesituasjon har fått prisen på skogjord til å stige.

– Issnacks blant kundene er den store verdiøkningen. Skogeiere er langsiktige og ydmyke, og de kan egentlig ikke forstå at eiendommene deres har steget så mye i verdi. Samtidig er verdiene knyttet til skogen, sier Bernadette Acs Andrén, kundesjef i Landshypotek i Växjö.

Landshypotek Bank har vært grunn- og skogeiernes bank i nærmere 200 år. Det gir et spesielt innblikk i alt som har med skog og mark å gjøre, også det som ikke er synlig i tall og beregninger.

– For mange andre banker er skogfinansiering bare én ting, blant mange andre. Men her har vi vår fulle oppmerksomhet. Det at vi spesialiserer oss på skog- og landbruk betyr at vi kjenner næringen og har mye erfaring og kunnskap om alt som har med skogbruk å gjøre, sier Anders Nilsson.

Det kan være nødvendig. Skogen er en ikke helt enkel aktivitetsklasse å mestre for de nye i området.

– Det er ikke lett å «gå inn» i sektoren og forstå markedet. Men vi er tett på utvikling og har kontakter med de som er involvert i svensk skogbruk og skogeierskap, sier Bernadette Acs Andrén.

Langsiktighet, interesse og engasjement

En bank med skogfokus må ha forståelse for og se langsiktigheten av kundeinvesteringer. Landshypotek garanterer derfor alltid et godt syn på aktiviteten og utfordringene kunden måtte ha og er basert på innsikt i skogen som ressurs og dens utviklingspotensial.

– Å tenke langsiktig når man investerer i skog er et must, både for oss som bank og for skogeieren. Når man ser på skogplanen er ungskog budsjettet og skog som kan hogges er resultatregnskapet som betaler regningene, sier Anders.

Bernadette viser til at alle land- og skoglåntakere, også nye, er medlemmer av bankens eierforening. Det bidrar også på sikt.

– Våre kunder er eiere av banken, så det er veldig viktig for oss å jobbe konsekvent over lang sikt slik at vi kan følge med på alle trinnene i selskapet. Som kunde får du også en andel av bankens overskudd.

Markedseksplosjon

Alle som jobber i Landshypotek har en spesiell interesse og engasjement for skogen, som de selvfølgelig deler med sine kunder. Anders Nilsson eier en slektsgård fra 1600-tallet i Jämtland med fokus på skog. Bernadette har alltid vært veldig interessert i skog og natur:

– Jeg eier ikke en skogeiendom selv, men jeg ser det slik at kunden kjenner skogen og jeg kjenner finansieringen. Sammen utgjør vi et godt lag.

Skogkjøpsmarkedet har mer eller mindre eksplodert det siste året.

– Vi tror interessen for å eie skog vil øke. Stadig flere ser på skog som en god langsiktig investering og ønsker å lære mer og utvikle seg som skogbrukere. Har du tenkt å overta en gård eller har tenkt å kjøpe, kan du alltids kontakte oss, avslutter Anders.

FERDIG

Siden 1836 har Landshypotek sammen med sine oppdragsgivere bidratt til et rikere liv over hele landet. Banken satser på lån til grunn- og skogeiere, samt boliglån, og har også sparing. Landshypotek eies av medlemmene og overskuddet går tilbake til de 36.500 bøndene og skogbrukerne over hele landet som er lånekunder i banken.

Les mer om Landshypotek

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.