Streiken truer gjenopptakelsen av norsk kulturliv – «Øyeblikket virker velvalgt»

Norges gjenåpning av kulturlivet kan bli forsinket. Men denne gangen er det ikke pandemien som stopper den, men streiken til kulturaktører som har pågått i over en uke og som har ført til flere avlyste show og konserter.

Ifølge frilans kulturjournalist Hilde Sandvik, programleder i det norske, svenske og danske radioprogrammet, kan konflikten fortsette. Verken fagforeningene LO Stat, Creo og NTL, som representerer kulturaktører, eller Spekter arbeidsgiverorganisasjon har så langt vist kompromissvilje.

– Akkurat nå ser det slik ut: en høst uten den hyggelige og innholdsrike åpningen som kulturlivet nå ville fått etter et tungt og mørkt år, sier Hilde Sandvik.

Flerårig konflikt

Totalt 435 ansatte fra nasjonale opera-, ballett- og teaterscener, samt andre kulturinstitusjoner i Bergen, Trondheim og Kristiansand, streiket for et likestilt pensjonssystem.

Ved å innføre en såkalt hybridpensjon, som allerede finnes i mange andre sektorer i Norge, ønsker kulturarbeidere å utjevne forskjellene mellom kvinner og menn. Streikene gjør at siden kvinner i gjennomsnitt har lengre levealder, er dette noe som bør kompenseres for ved pensjonisttilværelsen.

– Kulturnæringen streiker sjelden, men dette er en konflikt som har vart i mange år, sier Hilde Sandvik.

Tid godt valgt

Tidspunktet for streiken, som skjer samtidig med lettelsen av pandemiske restriksjoner på norsk kulturliv og rett før stortingsvalget 13. september, er tilsynelatende velvalgt.

– At konflikten ulmer til overflaten akkurat nå, når det er valg og samtidig at kulturlivet ville åpnet seg … ja, det blir veldig synlig og man kan selvsagt stille seg spørsmålet om ikke tidspunktet er valgt. bevisst, sier han.Hilde Sandvik.

En underliggende problemstilling i konflikten mellom arbeidsgivere og fagforeninger er også fast ansettelse i norsk kulturnæring. Streiker rammer for tiden frilansende kulturarbeidere som mister inntekt og jobb når show blir avlyst, og det er ikke umulig at konflikten også påvirker hvor mange faste kulturarbeidere store kulturinstitusjoner i Norge bør ha, sier Hilde Sandvik.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.