Taliban i Oslo? Norge mottar en offisiell delegasjon!

Taliban-delegasjonen starter søndag et offisielt besøk i Oslo, hvor den vil delta i samtaler om den humanitære krisen i Afghanistan, opplyste det norske utenriksdepartementet fredag. Dette vil være første gang et vestlig land godtar representanter for den nye afghanske regjeringenTaliban


© PAP / EPA / STRINGER
Taliban

Taliban-delegasjonen starter søndag et offisielt besøk i Oslo, hvor den vil delta i samtaler om den humanitære krisen i Afghanistan, opplyste det norske utenriksdepartementet fredag. Dette vil være første gang et vestlig land godtar representanter for den nye afghanske regjeringen.

I løpet av det tre dager lange besøket vil Taliban møte representanter for det norske utenriksdepartementet, diplomater fra andre land og sivilsamfunnsaktivister i eksil i Afghanistan.

Som norsk diplomatisjef Anniken Huitfeldt sa, «det er ikke en legitimitet eller anerkjennelse av Taliban». «Men vi må snakke med de som praktisk talt styrer Afghanistan i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en humanitær katastrofe, understreket han.

I følge Huitfeldt bør «forventningene til Taliban være klart definert, spesielt på områdene jenters utdanning og menneskerettigheter og kvinners deltakelse i det offentlige liv».

Det norske UD har ikke avslørt hvem som skal utgjøre Taliban-delegasjonen.

Ifølge media har møtet med Taliban i Oslo vært forberedt siden i høst gjennom den norske diplomatiske misjonen i hovedstaden i Qatar, Doha.

Norge har vært medlem av FNs sikkerhetsråd siden begynnelsen av dette året.

Det krigsherjede Afghanistan står overfor fattigdom, en pandemi og den verste tørken på 20 år, og landets økonomi er på randen av kollaps. I 2021, etter overtakelsen av Taliban, utgjorde det 40 % av Afghanistans BNP, internasjonal utviklingshjelp har blitt holdt tilbake av de fleste land. Bare humanitære organisasjoner opererer i Afghanistan.

Les også: Frankrike: Antivaksiner på barrikadene! De angriper politiet og leger med steiner

PAP / kp

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.