Storbritannia og Australia: historisk frihandelsavtale

Synspunktene i meningsartiklene er strengt tatt forfatterens og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens synspunkter.

Lagt ut 23. desember 2021


EN
+

England og Australia er ikke lenger poler fra hverandre. Post-Brexit geopolitikk forårsaker en kopernikansk omveltning når det gjelder internasjonal handel og fri bevegelse.

Boris Johnson innrømmet at Storbritannias tiltredelse til EEC i 1973 og slutten av dets preferansielle handelsbetingelser med Commonwealth «De har hatt ganske ødeleggende effekter på mange australske bønder.». Australias handelsminister sa handelsavtalen etter Brexit «Det ville korrigere en historisk feil».

Globalt Storbritannia: frigjort, Storbritannia signerer historisk frihandelsavtale med Australia og retter opp sine feil

Geopolitikk gjør det noen ganger mulig å unnslippe det fransk-franske og eurosentriske synspunktet, og å observere ting med et nytt utseende. Briter mener at Storbritannia etter Brexit løser en historisk feil ved å signere en historisk handelsavtale medAustralia. Det blir nå billigere for australske importører å videreselge ikoniske britiske produkter som biler, skotsk whisky og britisk mote. Australske favoritter som Jacob’s Creek og Hardys viner, Tim Tams og surfebrett vil i mellomtiden være mer tilgjengelig for britiske forbrukere.

Mens den fortsatt var en del av EU, ble Storbritannias internasjonale handelspolitikk kontrollert av Brussel, som pålegger medlemslandene en felles handelspolitikk.

Tollbarrierer ble dermed fjernet mot de britiske samveldelandene, inkludert Australia, da Storbritannia ble med i Det europeiske økonomiske fellesskapet (EEC), slik EU var den gang, på 1970-tallet. EU-dekkende med Storbritannias handelspartnere har stort sett stått fast i flere tiår, med kontinentets medlemsland som Frankrike og Tyskland som tror at de ikke ville være i deres bønders og produsenters interesse.

Storbritannias inntreden i det felles markedet førte til at australske bønder begikk selvmord.

I sommer, under et møte på 10 Downing Street i London med Scott Morrison, innrømmet den australske statsministeren Boris Johnson at Storbritannias tiltredelse til EEC og slutten på dets preferansielle handelsbetingelser med det gamle Commonwealth » de har hatt ganske ødeleggende effekter på mange australske bønder, gi det tilbake Økonomisk gjennomgang. Det som har skjedd med australsk landbruk siden 1973, da Storbritannia gikk inn i det som den gang var fellesmarkedet, har til og med drevet noen bønder til selvmord. «. Australias handelsminister sa at avtalen etter Brexit har blitt suspendert.» det ville korrigere en historisk feil «.

Fra et australsk perspektiv ble Storbritannias inntreden i et eksklusivt fellesmarked som inkluderte Vest-Tyskland, mot viljen til de fleste de facto britiske samveldelandene, sett på som et svik på 1970-tallet, gitt andre verdenskrigs verden da mange samveldeborgere kjempet for moderlandet – et fortsatt friskt minne for mange voksne.

Paradoksalt nok hadde slaget blitt noe mildnet på grunn av general De Gaulles veto mot et tidligere britisk forsøk på å bli medlem av EEC på 1960-tallet, som signaliserte til Commonwealth-landene at de måtte se utover det britiske markedet hvis de skulle overleve. ut til å være et uunngåelig ryggstikk.

I løpet av 1960-årene advarte den australske statsministeren Sir Robert Menzies om at Storbritannias inntreden i EEC i løpet av det tiåret ville gi et «forferdelig slag» for australske eksportører og et «nesten dødelig slag» for nye eksportører.

Unge britiske mennesker vil kunne jobbe og reise til Australia i opptil tre år uten visum

Den britiske handelsministeren ønsker den nye handelsavtalen velkommen, Anne-Marie Trevelyan, sa at signaturen hans var en «Avgjørende øyeblikk i det historiske og vitale forholdet mellom våre to Commonwealth-land».

Du erklærer:

Denne avtalen er skreddersydd for britiske styrker og møter behovene til bedrifter, husholdninger og forbrukere over hele Storbritannia og vil hjelpe oss med å oppgradere dem. […] Den demonstrerte hva Storbritannia kan oppnå som en kommersiell, uavhengig og smidig nasjon. Dette er bare begynnelsen når vi beveger oss fremover og griper mulighetene som venter oss på den globale scenen.

Denne avtalen vil bidra til å skape nye muligheter for bedrifter i Storbritannia og Australia.

Hans eksellens (HE) Vicki Treadell, britisk høykommissær i Australia – tilsvarende en ambassadør i Commonwealth – sa at avtalen var en historisk begivenhet sentrert rundt avtaler som vil tillate unge britiske mennesker å jobbe og reise i opptil tre år uten forutgående visum krav:

Denne frihandelsavtalen er et globalt partnerskap som hjelper australiere å få tilgang til de beste britiske varene og tjenestene, og britiske virksomheter griper enda flere muligheter i Australia og viser at Storbritannia er åpent for forretninger.

Det setter nye globale digitale standarder og servicestandarder og skaper nye forretnings- og reisemuligheter for briter og australiere.

avtale forventes å låse opp 10,4 milliarder pund i ytterligere handel, stimulere økonomien og øke lønningene over hele Storbritannia ved å fjerne toll på det meste av britiske eksportvarer.

Britiske tjenesteleverandører, inkludert arkitekter, forskere, forskere, advokater og regnskapsførere vil ha tilgang til visum for å jobbe i Australia uten å være underlagt listen over kvalifiserte yrker. Det er mer enn hva dette landet har tilbudt noe annet land i en frihandelsavtale.

Denne avtalen faller ikke i smakAustralian Council of Trade Unions som beklager at bedrifter slipper å tilby jobber til lokale arbeidstakere før de introduserer arbeidsinnvandrere.

Avtalen er også en inngangsport til den voksende Indo-Stillehavsregionen og vil øke Storbritannias bud på å slutte seg til CPTPP Transpacific Trade Treaty, et av verdens største frihandelsområder, som veier tungt «8400 milliarder pund av BNP» og dekker 11 land, fra Stillehavet til Australia til Mexico.

CBIs arbeidsgiverorganisasjons president Karan Bilimorian ønsket en avtale velkommen «Komplett og moderne», Hvem «Åpner nye grenser for britiske selskaper».

Det er ikke overraskende at, alltid trist på festen, miljø-NGO Greenpeace og dens klimaantropogene ideologi som er gunstig for nedvekst har beklaget denne avtalen som ifølge den vil ha «Ikke bare en av de verste påvirkningene på klimaet, men (snakker om Australia) med et land som er et av verdens ledende avskogingssentre».

Storbritannia har allerede sikret seg avtaler med EU – den desidert viktigste handelspartneren -, Japan, New Zealand, eller til og med med europeiske land som ikke er med i EU: Norge, Island og Liechtenstein.

Landet er i samtaler med India og startet i begynnelsen av oktober forhandlinger om en frihandelsavtale med de seks arabiske Gulf-landene. Den prøver også å styrke sine handelsbånd med USA, uten å ha klart å få et løfte fra Washington foreløpig.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.