Verdens første autonome containerskip levert til Norge

Selvfølgelig eksisterer elektriske skip allerede. Det er de som har disse autonome mulighetene. Men Yara Birkeland er større og kombinerer mer grønn teknologi enn andre. Det er det første helelektriske praktiske lasteskipet som frakter kjemikalier (hovedsakelig gjødsel) fra Yara-anlegget i Sør-Norge til nabobyer i regionen.

Yara Birkeland på 80 meter har et 6,8 mWh batteri og kan frakte 3200 tonn last.Yara Birkeland elektrisk båt. Foto Knut Brevik Andersen

Maksimal hastighet på skipet er omtrent 28 km/t. (15 knop) er en helt normal indikator. Ammoniakkgeneratorer og annet utstyr som bruker Yaras produksjonsanlegg forventes å være ombord i fremtiden, men de er nå et fullt elektrisk skip.

Yara Birkeland vil spare 1000 tonn CO2-utslipp per år. Dette skipet vil med andre ord eliminere 40 000 lastebilturer per år. Riktignok var ikke den første seilasen 18. november så imponerende – skipet ankom Oslo fra Horten. 70 kilometer. reisen er bare begynnelsen: fra neste år skal Yara Birkeland gjennomgå intensive tester i et par år.

Yara er fornøyd med det nye skipet, som snart skal frakte last. Arbeidet med det er imidlertid ikke fullført ennå. Yara Birkeland skal bli et autonomt skip. Dette vil selvfølgelig bidra til å redusere logistikkkostnadene, men enda viktigere, Yara Birkeland vil la Kongsberg teste og forbedre sin frittstående teknologi.


Yara Birkeland elektrisk båt.  Foto Knut Brevik Andersen

Yara Birkeland elektrisk båt. Foto Knut Brevik Andersen

Og dermed er Yara Birkeland langt fra det største containerskipet når det gjelder størrelse og kapasitet. Det er imidlertid en mulighet til å utvikle teknologier som vil rydde opp i den maritime sektoren.

I 2050, hvis ingenting endres, kan frakten stå for 17 %. CO2-utslipp ettersom andre transportsektorer, spesielt overflatetransport, blir renere. Bevegelsen er selvfølgelig også synlig i den maritime sektoren: neste år ventes det å dukke opp et ammoniakkdrevet skip. Men nye initiativ er alltid velkomne.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.