Ramberg: Stort press på Magdalena Andersson – Nyheter (Ekot)

Presidentens frist viser tydelig hvor sterkt presset er på regjeringens forhandlere. Dersom S og MP ikke klarer å komme til enighet med Venstre før avstemningen om budsjettet, vil Magdalena Andersson bli tvunget til å se budsjettet sitt revet i stykker av de tre høyrepartiene M, KD og SD. Både V og C må stemme over regjeringsforslaget for å stoppe M/KD/SD-forslaget.

Venstrepartiet er ikke glad i å stemme for statsbudsjettet uten enighet i statsministerspørsmålet. Så vi kan etter all sannsynlighet anta at en avtale er klar i tide til statsministerens avstemning. Det ville være en stor overraskelse om Magdalena Andersson ikke ble statsminister 24. november og da ikke påvirket hennes budsjettforslag.

Men det er ikke bare Magdalena Andersson som er presset av talerens frist. Også Venstre står foran et vanskelig valg: Kommer det et helt konkret forslag fra regjeringen kan V beskyldes for å ha vært med på å skape både regjeringskrise og budsjettkrise dersom de sier nei til lederen sosialdemokraten.

Dagens melding fra Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna viser at det ikke bare er Magdalena Andersson som sliter med å få orden på sitt tenkte regjeringsgrunnlag før valget i 2022. M/KD-regjeringen.

Dette skyldes ikke først og fremst at Venstre vil være ute av M/KD/SD økonomiske forslag til høsten. Men mer om hullene i forslaget, ikke minst når det gjelder arbeidsledighet og sykepenger. Innstrammingen i a-kassen og sykeforsikringen er en sentral sak for de moderate, mens Sverigedemokraterna forsvarer de forbedrede forholdene som regjeringen har utviklet. Migrasjonspolitikken er også markant uklar, som Oscar Sjöstedt i Sverigedemokraterna uten å nøle innrømmet i dag.

At de liberale er ute er en bekymring for Nyamko Sabunis valgstrategi. Sabuni ser på krystallklar lojalitet til den moderate statsministerkandidaten som eneste sjanse til å beholde partiet i Riksdagen neste år. Uten en slik lojalitet vil ikke høyreorienterte velgere stemme på liberale. Nå vil høyresiden spørre om liberale virkelig er til å stole på.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.