Stille minutt for kolleger drept under Nobelprisutdelingen

Den filippinske journalisten Maria Ressa trekker pusten dypt på talerstolen i Oslo Rådhus.

Han begynner sitt Nobelforelesning med å liste opp navnene på andre journalister fra hele verden som har blitt drept for arbeidet sitt. En filippinsk reporter, Jess Malabanan, ble skutt og drept for bare 36 timer siden, sier hun.

– Jeg lever hver dag under trusselen om å tilbringe resten av livet i fengsel, fordi jeg er journalist, sier hun.

Han var ikke sikker på at Ressa, en av to vinnere av Nobels fredspris i 2021, ville være i stand til å delta på prisutdelingen i Oslo.

Fire domstoler måtte godkjenne reisen hans ut av Filippinene, hvor han i mange år jobbet for å avsløre maktmisbruk og undertrykkelse under regimet til den autoritære lederen Rodrigo Duterte.

Ressa, en av grunnleggerne av det undersøkende nyhetsnettstedet Rappler, er gjenstand for totalt syv søksmål knyttet til arbeidet hennes og risikerer fengsel i til sammen over 100 år.

Stille minutt

Maria Ressa mottar den prestisjetunge prisen sammen med russiske Dmitrij Muratov, også han en kjent aktivist for pressefrihet, medgründer av den uavhengige avisen Novaya Gazeta.

Gjennom årene har seks ansatte i Novaya Gazeta blitt myrdet, som har publisert tekster som kritiserer korrupsjon, politisk vold og valgfusk i blant annet Russland.

«Journalismen i Russland er i et mørkt øyeblikk,» sa Muratov på sitt foredrag.

Han avslutter talen med å holde et minutts stillhet «for mine medkronikere og de av Maria Resa som ga livet sitt for dette yrket».

– Jeg vil at journalister skal dø gamle, sier Muratov.

Fjorårets vinner med

Siden fjorårets seremoni ble avlyst på grunn av kronepandemien, mottok også fjorårets vinner, FNs Verdens matvareprogram WFP, prisen under seremonien fredag.

WFP var representert på stedet av organisasjonens administrerende direktør David Beasley, som også holdt et foredrag under seremonien fredag.

Fakta: Maria Ressa og Dmitrij Muratov

Maria Ressa, 58, fra Filippinene, og Dmitry Muratov, 59, fra Russland, er begge journalister og pressefrihetsaktivister.

Maria Ressa er en av Filippinens mest kjente forkjempere for ytringsfrihet. I 2012 var han med på å grunnlegge Rappler, et digitalt medieselskap for undersøkende journalistikk. Rappler fokuserte på å undersøke president Rodrigo Dutertes regime og dets menneskerettighetsbrudd.

Tidligere ble Ressa tildelt prisen fra den svenske publicistklubben til minne om Anna Politkovskaya og den svenske pennens Tucholsky-pris.

Dmitrij Muratov har forsvart pressefriheten i Russland i flere tiår. I 1993 var han med på å grunnlegge den uavhengige avisen Novaya Gazeta, hvorav han ledet den journalistiske virksomheten i mange år.

Novaya Gazeta har siden publisert tekster som kritiserer blant annet korrupsjon, politisk vold og valgfusk. Flere ansatte har blitt myrdet opp gjennom årene.

Kilde: Den norske Nobelkomité

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.