Snart kan du spise reker uten skam: innovasjon fra fylket



Spis scampi uten skam. Mattias Djurstedt fra Västervik har en løsning. Foto: Anders Blank

Det er rapporter om at halvparten av alle mangrovesumper som har blitt ryddet har blitt gjort for å ha tilgang til gigantiske reker. Det sies å være det viktigste økosystemet i verden, men samtidig også det mest truede. Den gir ly for mennesker og dyr, fungerer som barnehage, vannet renses for sediment før det når korallrevene.

Dette og mye mer hadde han i tankene da han studerte realfag på universitetet. Han gjennomførte feltstudier i Indonesia, utviklet en forretningsplan og tok kontakt med en professor.

Tanken kan virke litt sprø. Men han fortsetter å dyrke reker i Sverige. Dette gir mye overskudd. Også gjennom reduksjon av karbondioksidutslipp. Men beskytt også mangrovesumper, hindre overfiske og fremfor alt er det et sirkulært system. Kjemperekene dyrkes med en unik prosess i et lukket, terrestrisk system av sjøvann og bioflokk, uten å skade økosystemet og uten kjemiske tilsetningsstoffer eller antibiotika.

– Vi ønsker et anlegg i nærheten av en bedrift som har avløpsvann, sier han Mattias Djurstedt.

Den skal leveres innen ett år

De designer og bygger for tiden et pilotanlegg. Han tror de første kjemperekene kan leveres innen et år. De har patent på innovasjonen, som for tiden brukes i stor skala og med suksess i Sør-Amerika.

Blir de dyre?

– Vi har regnet ut at scampi vil koste rundt 35 % mer enn det som er på markedet i dag. Vi kan ikke ta en høyere pris fordi vi ønsker storskala produksjon. Vi vil i første omgang lansere det som et premiumprodukt og levere en Tesla-modell til restauranter. Så prisene vil være gunstigere for forbrukeren.

Det har vært mye diskusjon om for eksempel lakseoppdrett i Norge. Spesielt når det gjelder ernæring og hvilke problemer gårdene har medført, da gårdene prøver å unngå overfiske i havene.

Er det mulig å avle fisk på denne måten?

– Ja, vi ser på tilapia. En tropisk fisk fra Afrika som vi tror vi kan dyrke her også. Når det gjelder laks og torsk som trenger klart vann, vil det være litt vanskeligere, men ikke umulig.

Mattias Djurstedt og hans selskap Cresponix mottok tirsdag SKAPA-prisen for unge talenter. Det betyr at han skal representere fylket i finalen i Stockholm.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *