Smarte batterilagringsløsninger kan spille en nøkkelrolle i fremtidens energisystem

Det er ingen tvil om at batterilagring vil spille en stadig viktigere rolle i fremtidens energisystem. Energitjenesteselskapet CheckWatt, som siden 2017 har utviklet en teknologi som samler energiressurser og gjennom intelligent kontroll maksimerer nytten av lagret energi, er en av aktørene som bidrar til å skape fremtidens batterilagringsløsninger.

AV ANNIKA WIHLBORG

CheckWatt leverer energistyringssystemer for energiressurser som solenergi, batteriakkumulatorer, vindenergi og elbilladere. Selskapets kunder er i hovedsak bedrifter som bygger og selger solkraftverk, eiendomsbesittere og el- og netthandelsselskaper.

– Vi startet CheckWatt basert på visjonen om å muliggjøre et 100 % fornybart energisystem ved hjelp av måling, analyse, visualisering og kontroll. Vi er en uavhengig aggregator som ved hjelp av intelligent styring maksimerer fordelen for ressurseieren. Behovet for uavhengige aggregatorer er stort, ikke minst i batterilagringsmarkedet. Vi kobler blant annet investorer med anleggseiere, sier Dan-Eric Archer, administrerende direktør i Checkwatt.

Avlaster flaskehalser og reduserer effekttopper
– Batterilagringsløsninger kan definitivt endre spillefeltet i energimarkedet. Det er mange ordninger for batterilagringsteknologi. Noe verdiskaping kan oppnås gjennom Svenska Kraftnät, mens andre tjenester kan ytes gjennom eierne av nettet. Batterilagring kan lindre flaskehalser i det lokale strømnettet «bak-meteren» eller redusere «bak-måleren»-effekttopper. I dag kan en investering i et batteri betale seg tilbake i løpet av et år eller to, i stor grad fordi støttetjenester for frekvensregulering er høyt verdsatt, sier Dan-Eric Archer.

CheckWatts partnere som selger, finansierer og installerer batterier har svært store rørledninger med prosjekter som strekker seg over flere hundre megawatt i løpet av det neste året. Om fem år kan det være to eller tre gigawatt. Ifølge Dan-Eric Archer vil den globale produksjonskapasiteten utgjøre mer enn 7000 GWh per år, med elbilbatterier som utgjør majoriteten.

Privatpersoner kan få betalt for å støtte strømsystemet

CheckWatt har lansert en tjeneste som tilbyr husholdninger med eget lagringsbatteri å koble seg til dagens virtuelle kraftverk og deretter få betalt for å støtte strømsystemet. Energien som er lagret i batteriene kan raskt stabilisere nettet når det oppstår forstyrrelser under drift. Frem til nå har muligheten til å bidra med slike støttetjenester kun vært tilgjengelig for spillere med større batterier, men nå er muligheten åpen for alle batterieiere.

I 2023 har CheckWatt som mål å utvide sin batterilagringsvirksomhet ved å tilby batterilagringstjenester til et så stort marked som mulig. Selskapet har nylig begynt å tilby støtte og frekvensreguleringstjenester også til privatkunder. Tidligere henvendte de seg hovedsakelig til større strukturer.

– Jeg er overbevist om at spørsmålet om strømnettet vil bli viktigere og viktigere på sikt. Kapasiteten til strømnett er allerede liten, og ettersom utbygging av strømnett er tidkrevende og kostbart, vil ressurser som kan avlaste eksisterende strømnett på ulike måter bli stadig viktigere, sier Dan-Eric Archer.

Sveriges strømforbruk har ligget på rundt 140 TWh per år siden 1980-tallet. Det som nå forventes er imidlertid en radikal økning på minst det dobbelte. Mesteparten av denne produksjonen vil komme fra sol- og vindenergi.

.
– For å passe denne pro-
nedgang til forbrukskurven, vil det være behov for store volumer energilagring, batterier, men også andre teknologier som hydrogen, ulike former for termisk lagring eller strømningsbatterier. En stor fordel med dette er at disse lagene vil kunne jobbe samtidig for å utjevne belastningen på ledningene og transformatorene i kraftnettet. Det betyr store besparelser for selskapet fordi en full nettverksutvidelse vil koste mye og ta for mye tid, sier Dan Eric Archer.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *