Slik er svenske selskaper i Russland under press og truet

Før krigens utbrudd var ca 500 svenske selskaper aktive i Russland, hvorav ca 20 store selskaper. Krigen førte til sanksjoner og logistikkproblemer, og mange utenlandske selskaper har derfor redusert eller innstilt sin virksomhet i landet.

Og de får stadig hardere respons fra russiske myndigheter.

– Man ønsker å sikre tilgang på viktig produksjon og arbeidsplasser, men det kan også være lurt å gå foran med et godt eksempel og true svenske selskaper til å nedbemanne virksomheten i Russland, sier Heinz Sjögren.

Stengte butikker

Ikea og HM er to av de store svenske selskapene som har stengt butikkene sine i Russland og som nå venter på hvordan situasjonen vil utvikle seg.

Det svensk-russiske handelskammeret ser lignende strategier i andre selskaper og mener at i prinsippet har all handel nå opphørt. Men å komme seg helt ut av et marked er komplisert og tidkrevende.

– På kort sikt handler det om å minimere skadene, og selvsagt er det for mange en imagesak som gjør at man vurderer om dette også er et marked man bør holde seg i, sier han.

Svenske selskaper: «Det rammer mellomstore bedrifter hardest»

Arbeidsgiverorganisasjonen, Svensk Näringsliv, mener alle virksomheter er rammet av press og trusler fra myndighetene. Men de er i hovedsak utsatt når de vil redusere eller legge ned virksomheten i Russland.

– Problemene er like for alle, men det rammer mellomstore bedrifter hardest med all virksomhet i Russland. De har også generelt russiske ansatte som rammes hardest, sier Johan Sjöberg, sikkerhets- og forsvarspolitisk rådgiver i Svenskt Näringsliv.

I videoen over ser du tre eksempler på truslene og presset svenske selskaper står overfor.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *