Skyting og brann i fengsel i Iran | Nyheter

Sent på kvelden lørdag ble det publisert bilder av en brann i det beryktede Evin-fengselet i hovedstaden, hvor mange politiske fanger sitter. Ifølge et nettsted som er kritisk til regimet, ble det også hørt skudd i fengselet.

Det statlige nyhetsbyrået Irna skriver om sammenstøt mellom fanger og vakter og at et lager med fangeklær ble satt i brann.

Den Norge-baserte iranske menneskerettighetsorganisasjonen IHR sier de har mottatt den bekreftede informasjonen, skriver AFP. Et vitne forteller også at sikkerhetsstyrker har blitt sett kjøre motorsykler til sikkerhetsfengselet og at det er utrykningskjøretøy på stedet.

Iranske statlige medier hevder å ha gjenvunnet kontrollen over fengselet, og skylder på brenningen av «kriminelle typer» og skiller «opprørerne» fra andre innsatte.

Fengselet ble bygget i 1972 og huser hovedsakelig politiske fanger. Anklager om tortur og mishandling av fanger går igjen.

På sosiale medier fortsatte det å være bilder av røyksøyler fra det fryktede fengselet.

Økning i antall dødsfall

Nye beregninger dukket opp lørdag om antall dødsfall og skadde i Iran. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen HRANA i USA har 233 demonstranter blitt drept siden protestene startet 17. september. Rundt 30 av dem var under 30 år, ifølge organisasjonen.

Den norske organisasjonen IHR, som også fjernfølger utviklingen i Iran, beregnet lørdag at 201 mennesker ble drept i protestene.

Teheran og regimets ulike sikkerhets- og maktbyråer advarte demonstranter mot å samles på lørdag og oppfordret regimetilhengere til å vise sin støtte.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khomenei, hadde derfor advart de som til og med tenkte på å ødelegge den islamske republikken Iran i forbindelse med fredagsbønnen. Trusselen om represalier var den skarpeste noensinne fra Khomenei.

Tross forespørsler

Men rapporter fra landet, til tross for den begrensede informasjonsstrømmen, viste at protester var i gang lørdag.

Demonstranter samlet seg i Ardabil, butikkeiere i Kurdistan-provinsen holdt stengt i protest og Marivan-studenter ropte slagord mot regimet.

Ved universitetet i hovedstaden Teheran krevde unge kvinner «frihet», mens universitetsstudenter fra Isfahan og Kermanshah samlet seg i protester, ifølge videoer vist på sosiale medier.

Iranske demonstranter har dermed hørt oppfordringen om å fornye protestene – under slagordet «begynnelsen på slutten» – som aktivister annonserte på nettet før lørdag, til tross for at internettilgangen var sterkt begrenset i landet og apper som Instagram og Whatsapp ble blokkert.

Pensjonerte soldater

Aktivister oppfordret iranere til å protestere på steder der sikkerhetsstyrker ikke er til stede, men ifølge iranske medier er både pensjonerte soldater fra revolusjonsgarden og befolkningen generelt kalt til å samles i motdemonstrasjoner.

Protestbølgen startet med at 22 år gamle Amini døde 16. september. Hun hadde noen dager tidligere blitt arrestert av politiet for landets kompromissløse moral, anklaget for ikke å ha brukt sløret riktig. Hun døde etter å ha kollapset av det politiet sier var et hjerteinfarkt, noe som 22-åringens familie bestrider, som hevder at hun pådro seg stump krafttraumer i hodet.

Utenriksdepartementet er kjent med hendelsen, men har ingen informasjon om varetektsfengsling av svensker i fengsel.

– Vi følger hendelsesforløpet men vi har ingen ytterligere informasjon å dele, sier en person fra UD-telefonen som ikke ønsker å oppgi navn.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *