Sjefen for Norsk Oljefond uttaler seg: Det forventes en lang periode med maos

Den norske sentralbankbygningen i Oslo, som skal huse landets statlige formuesfond. Foto av Gwladys Fouche (Reuters / Scanpix)

Lederen for verdens største suverene formuesfond spår at ettersom inflasjonen blir en konstant følgesvenn til den globale økonomien, vil investorer møte en lang periode med kort avkastning.

Det norske oljefondet er det største statlige formuesfondet i verden, med en forvaltning på rundt 1,3 billioner dollar. USD eiendeler. Det er målet å kjøpe 1,5 % av alle børsnoterte selskaper i verden.

Nicolay Tangen, hans sjef for Financial Times, innrømmer at han er en langsiktig leder av inflasjonsteamet når det gjelder å forsvare om dagens rockinflasjon er midlertidig eller vil vare i lang tid.

Vi ser det i alle kategorier og det sprer seg mer og mer, sier lederen. Du ser at Ikea har satt opp prisene med 9 %, du ser prisøkning på mat, transportkatter, transportkatter, metaller, oljer, energi, gass… Vi ser også en økning i prisene, lønn og lønn.

Ifølge Tangen vil inflasjonen påvirke både aksjer og obligasjoner samtidig.

Han vil svare på begge de neste årene, sier han.

Norsk Oljefond kan kun investere i aksjer, obligasjoner og eiendom. I fjor oppnådde fondet sitt fjerde beste resultat i historien, med en avkastning på 14,5 %. Fondet har vokst jevnt siden 2008. finanskrise, men Tangen spår at veksten kan ta slutt.

Damen går mye vanskeligere tider i møte. Med ekstremt lave renter, kraftig oppgang i aksjemarkedet, og stigende, og til dels svingende, inflasjon vil vi sannsynligvis få en lang periode med lav inflasjon, forsikrer han.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder.