Hvis Russland stenger gassen, vil unionen stå overfor fem problemer

  • En fullstendig stans av russisk gasseksport er usannsynlig
  • Russland kan blokkere ukrainsk transitt ved å fortsette gassforsyningen gjennom Nord Stream-frontlinjen og Yamal-gassrørledningene gjennom Hviterussland og TurkStream inn i Sør-Europa
  • I et slikt scenario bør Polen, sammen med flere andre land, redusere forbruket med rundt 7 %. i to vintermåneder
  • Med fullstendig avskjæring av russisk gass, kan reservene lagret av EU vare til april og, hvis vinteren er kjøligere, til slutten av mars.
  • Ekspert: Ytterligere forsyninger av LNG fra USA og andre kilder vil ikke dekke mer enn en fjerdedel av det russiske gassunderskuddet

Originalartikkel på nettstedet POLITICO.eu

«USA og EU jobber sammen for å sikre kontinuerlige, tilstrekkelige og rettidige forsyninger av naturgass til EU fra forskjellige kilder rundt om i verden for å unngå forsyningsproblemer, inkludert de som kan følge av en ytterligere russisk invasjon. av Ukraina » , erklærte USAs president Joe Biden og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i fellesskap.

Von der Leyen snakket deretter med emiren av Qatar om ytterligere gasskjøp og vil ta ytterligere skritt denne uken, ifølge en høytstående EU-tjenestemann. EUs energikommissær Kadri Simson vil fredag ​​ta opp spørsmålet om økte gassstrømmer fra Aserbajdsjan under sitt besøk i Baku. Og om en uke møtes USA-EUs energiråd og vil også behandle spørsmålet om energiforsyning.

Med all denne diplomatiske innsatsen er her fem ting å vite om måter EU kan bruke for å erstatte russisk gassimport, som historisk sett utgjør rundt 40 % av landets gass. forbruk i EU.

1. Vil Russland skru av kranen?

En fullstendig suspensjon av russiske gassforsyninger anses fortsatt som usannsynlig.

«Russland er svært usannsynlig å stoppe leveranser til Europa fordi det tjener mye penger der,» sa Mike Fulwood, seniorforsker ved Oxford Institute for Energy Studies. Selv om de har mye penger og kan bære tapene en stund, vil det ødelegge ryktet deres som en pålitelig leverandør.

Men Vestens økende vilje til å innføre sanksjoner mot Nord Stream 2-rørledningen eller koble Moskva fra det internasjonale SWIFT-nettverket for finansielle transaksjoner kan endre denne beregningen.

– Hvis det er en situasjon der Vesten kobler Russland fra SWIFT-systemet, kan det vise seg at Gazprom vil si at de ikke vil levere gass fordi de ikke får penger for det, la Fulwood til.

En høytstående EU-tjenestemann bekreftet at «mens vi forbereder oss på sanksjoner, forbereder vi oss også på motsanksjoner og følger energisektoren nøye».

2. Slå av gassen i Putins interesse?

Russlands president Vladimir Putin gjentok at langsiktige kontrakter vil bli innfridd og han ønsker å bli sett etter reglene slik at favorittprosjektet hans, Nord Stream 2-rørledningen, godkjennes av tyske og EU-regulatorer innen utgangen av året. av året.

Men Russland kan blokkere den ukrainske transittruten ved å fortsette å levere gass til sine kunder i Nordvest-Europa gjennom den første offshore Nord Stream-rørledningen til Tyskland og Yamal-rørledningen gjennom Hviterussland. Leveranser til Tyrkia, Bulgaria, Serbia, Ungarn og Kroatia kan også fortsette via Gazprom TurkStream-rørledningen.

«Ved å holde sine forsyninger til EU på et kontraktsmessig minimum, utøver Russland konstant press på EU i vintervarmesesongen,» sa Henning Gloystein, energidirektør i Eurasia Group, et konsulentselskap for politisk risiko. – Dette er det mest sannsynlige scenarioet, så lenge krisen i Ukraina fortsetter på et stort sett diplomatisk nivå.

3. Hvor lenge kunne EU overleve med allerede lagret gass?

Hvis spådommen ovenfor er feil og Russland virkelig sluttet å sende gass til EU i februar, kan fellesskapslagrede reserver vare til april før de når laveste nivå, sier energieksperter fra Bruegel-tenketanken. Hvis vinteren er kjøligere, vil denne perioden bli forkortet til slutten av mars.

Litt mer tid kunne vinnes hvis landene gikk over til å brenne fyringsolje og kull i stedet for gass. Mer drastiske alternativer vil være kutt i industriproduksjon og kutt i varmeforbruk på steder som offentlige kontorer når arbeidere jobber hjemmefra.

«På kort sikt og med tanke på unionen som helhet, vil samfunnet sannsynligvis overleve den dramatiske forstyrrelsen i russisk gassimport,» skrev Bruegels team.

Andre hevder at gasslagre ikke bør tømmes helt, og at de er ujevnt fordelt over kontinentet, noe som gjør mindre velstående CEE-land mer sårbare.

Det er også usikkert i hvilken grad land som Italia og Tyskland – for tiden ledere innen gasslagring i EU – vil være villige til å dele med sine naboer i krisetider.

4. Hvem vil lide mest?

Finland, Latvia, Estland, Bulgaria, Slovakia, Kroatia og Tsjekkia mottok mer enn to tredjedeler av gassen sin fra Russland i 2020, ifølge den siste markedsrapporten utarbeidet av den europeiske sammenslutningen av energiregulatorer.

Østerrike, Hellas, Tyskland, Italia, Litauen, Polen, Ungarn og Slovenia var avhengige av over 40 % av Russland.

Krisesimuleringer utført av det europeiske nettverket av rørledningsoperatører ENTSOG viser at det to måneder lange vintergassbruddet i Ukraina kan overvinnes, men bare hvis Nord Stream og TurkStream fortsetter å operere, vil gass fra Norge fortsette å strømme og det gasslagring og flytende naturlig vann (LNG) kan brukes til å sikre forsyninger.

I dette scenariet forventes Østerrike, Tsjekkia, Danmark, Kroatia, Polen, Italia, Romania og Sverige å redusere gassetterspørselen med rundt 7 % og LNG-anlegg i Belgia, Frankrike, Kroatia, Italia, Storbritannia og andre land. Low måtte maksimere sin import for å kompensere for dette.

Imidlertid forutsetter ingen simulering av forsyningssikkerheten til EU et fullstendig avbrudd av russiske strømmer på alle ruter.

5. Hvilke land kan øke gassforsyningen?

Nederland vil neppe pumpe mer gass fra det enorme gassfeltet Groningen på grunn av risikoen for et jordskjelv og hard motstand fra innbyggerne. Både Norge og Aserbajdsjan klarer ikke å øke leveransene på kort sikt.

Og selv om Algerie har muligheten til å øke eksporten til Spania via Maghreb-Europe (GME) rørledningen, har en tvist med Marokko ført til at rørledningen har stengt siden oktober.

Så det som er igjen er LNG.

USA sender for tiden 70 % av totalen. av sin LNG i Europa, noe som betyr en økning på rundt 30 prosent. i fjor takket være stigende priser i europeiske markeder, sa James Huckstepp, en gassmarkedsanalytiker hos S&P Global Platts. – Den siste måneden har vi sett en kraftig økning i LNG-tilførslene til Europa og den vil vare i hvert fall til mars, og sannsynligvis enda litt lenger, – sa han.

Qatar kan også gjøre en forskjell, selv om det neppe er ledig kapasitet med mindre det utsetter planlagt vedlikehold, la Huckstepp til.

«Realistisk sett vil ikke LNG dekke mer enn en fjerdedel av Russlands gassunderskudd,» sa han.

Ifølge en tjenestemann i Brussel diskuterer EU også mulig utveksling av langsiktige kontrakter med asiatiske kjøpere.

«Nøkkelen er å være så motstandsdyktig som mulig,» sa tjenestemannen.

Redigering: Michał Broniatowski

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.