Salg av strøm i Norrland takket være ny støtte

Tanken med statlig strømprisstøtte er at de som har fått høye strømregninger på grunn av skyhøye strømpriser skal kompenseres. Konsekvensene for de som bor i nord blir i stedet lavere kostnader enn før pristoppene.

En TT-sammenlikning av strømprisene viser at en gjennomsnittlig el-oppvarmet villa i nord faktisk får en billigere strømregning i desember 2021 enn samme måned året før med strømprisen bakket opp.

Billigere enn året før

I de to områdene med strømpriser lenger nord var regningen for en villa som forbrukte 2000 kilowattimer i desember 2021 i gjennomsnitt 3825 SEK. Året før var den tilsvarende kostnaden 2 575 SEK. Med en strømprisstøtte på 2000 SEK vil husholdningen i stedet få en kostnad på 1825 SEK i desember 2021.

De får dermed en billigere strømregning enn i 2020.

I Sør-Sverige er situasjonen annerledes. I de strømprisede områdene i det sørlige Midt-Sverige og det sørlige Sverige var kostnadene henholdsvis 6 850 SEK og 7 025 SEK, ifølge samme eksempel. Selv med strømprisstøtten inkludert, blir regningen dyrere i desember 2021 enn året før.

De fleste lider får samme beløp

– De som er mest berørt får samme erstatning som de som er minst berørt. Dette er en eksepsjonell situasjon, blant annet på grunn av geopolitikk og det som har skjedd i Europa, så det er grunner for både Riksdag og regjering til å gi støtte, tror jeg. Det er bare synd det ikke kan utformes som for eksempel i Norge, sier Mattias Persson, sjeføkonom i Swedbank.

Persson sier det som er interessant i Norge er at støttepakken deres er rettet mot de som har måttet betale en høy pris per kilowatt, som da blir mer nøyaktig.

– Men samtidig er det bedre med støtte enn uten noen støtte, sier Mattias Persson.

Fakta: spotpriser i desember

El-sone, Nordpool snittpris, husholdningsfaktura * desember

El-område 1 (Nord-Norrland), 68 öre / kWh, 3.825 kr

El-område 2 (Sør-Norrland), 68 öre / kWh, 3.825 kr

Elektrisk område 3 (Svealand, Nord-Götaland), 189 öre / kWh, 6 850 SEK

Elektrisk område 4 (sørlige Götaland), 196 öre / kWh, 7 025 SEK

* Basert på at en privatkunde bruker 20 000 kWh på ett år og 2 000 kWh i desember.

Kilde: Nordpool

Fakta: slik har vi regnet ut

Slik beregnet vi den endelige totalprisen på strøm per kWh:

Spotprisen på strømbørsen er et påslag som strømhandelsselskapene tar, for eksempel fem timer per kWh. På toppen av det kommer momsen på 25 prosent.

En spotpris på 196 öre gir en husholdningsstrømpris på 251,25 öre/kWh.

Men det er ikke nok. Hver familie betaler også en nettverksavgift. Avhengig av nettselskap er det rundt 100 Öre per kWh, inkludert avgifter og merverdiavgift.

Samlet strømpris blir derfor 351,25 öre per kWh for strømområde 4.

Et forbruk på 2 000 kWh på en måned gir en månedlig regning på 7 025 SEK.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.