Rekordmange har startet bedrifter på videregående

Ungt Entreprenørskap, UF, er en ideell utdanningsorganisasjon. På mange videregående skoler over hele landet kan elevene starte UF-bedrifter, en slags hobbybedrift for å lære hvordan det er å drive bedrift. Eleven lager forretningsplan og driver sin virksomhet i løpet av skoleåret, men bedriften er fritatt for merverdiavgift og må stenges i løpet av skoleåret.

– Vi har hatt bedrifter som har tjent millioner, det er uvanlig men det skjedde, sier Louise Samuelsson, regionsjef i Ungt Entreprenørskap Skaraborg.

Han utnyttet ullen – han ble svensk mester

Isak Drougge fra Lidköping er en svensk mester for unge gründere. Sammen med to venner drev han et firma som utnyttet ullrester. Nå jobber han for å hjelpe unge som drev UF-bedrifter på skolen og som nå vil starte «ekte» bedrifter.

– Vi kan støtte dem for eksempel med kurs i hvordan du starter egen bedrift, sier Isak Drougge.

Registrer deg så langt

36 273 studenter driver i dag UF-bedrifter i landet, rekord så langt. I Jönköpings län var økningen i år på 25 %. I Skaraborg, som er eget område innenfor UF, er økningen nest størst i landet med 20 %. I Jämtland er økningen 15 % og i Norrbotten og Kronoberg 12 %. Deretter kommer Gøteborg med 10 prosent. I landsomfattende termer er økningen fem prosent. Se hele tabellen i faktaboksen under.

Økonomiprogramstudenter dominerte blant UF-gründere. Men de siste årene har det også blitt populært blant for eksempel samfunnsvitere og teknikere – og på faglige programmer.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *