Rangering: Svenske parlamentsmedlemmer har mindre politisk innflytelse

EU-parlamentarikere fra de fleste medlemsland har mer politisk innflytelse enn Sveriges 21 medlemmer, ifølge en ny rangering. På toppen av listen over de mest innflytelsesrike MEP-ene ender en svenske først på 63. plass.

Votewatch-organisasjonen satt sammen en rangering sammenlignet med de mest politisk innflytelsesrike EU-parlamentarikerne det siste året. Politisk innflytelse refererer til medlemmenes evne til å endre lovverk, få stemmer og forme debatt.

Fordelt på nasjonalitet har de 21 svenske parlamentarikerne i gjennomsnitt relativt lav innflytelse. Sverige rangerer først på 18. plass blant medlemmene i de 27 medlemslandene. En delforklaring på dette kan være at mange av de svenske medlemmene er inne i sin første periode og derfor ikke har rukket å skaffe seg den innflytelsen som mer erfarne medlemmer har kunnet skaffe seg.

Tyskland leder, etterfulgt av Spania og Romania. Men størrelsen er ikke alt. Frankrike, det mest folkerike medlemslandet etter Tyskland, er det siste. Mange franske parlamentsmedlemmer sitter i partigrupper med mindre innflytelse som nasjonalistisk ID og venstreorienterte GUE/NGL, noe som betyr at landets gjennomsnittlige politiske innflytelse er lavere, ifølge Votewatchs målemetode.

Fire svensker på topp 100

Votewatch har også listet opp de hundre mest innflytelsesrike EU-parlamentarikeren. Blant svenskene kommer sosialdemokraten Jytte Guteland inn på nummer 63.

Fire svensker på toppen av listen:

63. Jytte Guteland (S)

65. Karin Karlsbro (V)

66. Johan Danielsson (S)

83. Alice Bah Kuhnke (MP)

Sosialdemokratene skifter vekt

Når det gjelder partigrupper i parlamentet, i forhold til andelen medlemmer, er det sosialdemokratiske S&D som har mest innflytelse, fulgt av de liberale RE. Høyreorienterte nasjonalistiske ID-medlemmer har minst innflytelse.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.