Kristofer Hivju om Beck, «The Witcher» og hans norske jul | MovieZine

Ho ho ho! Bak den siste døren til MovieZine julekalender skjuler det seg ingen ringere enn vår norske julenisse Kristofer Hivju.

I desember ga MovieZine ut et nytt intervju hver dag. Vår lille «intervjukalender» inneholdt både korte og lange intervjuer med svenske og internasjonale skuespillere, regissører og manusforfattere. Vi avslutter med selve handlingen, eller i hvert fall det nærmeste vi fant: norske Kristofer Hivju, som er dobbeltaktuell akkurat nå, som villsvin i «The Witcher» og som en hyggelig politimann i Becks nye filmer.

Vi fikk selvfølgelig også tid til å snakke litt om Tormunds skjebne i Game of Thrones, og hvilke juletradisjoner som er et must i Norge.

Du er snart med i en ny Beck-film. Steinar er tilbake! Du har blitt en veldig populær karakter siden du kom for noen år siden. Hva tror du det er fordi publikum tok Steinar inn i sine hjerter?

– Et godt spørsmål. For det er på alle måter det stikk motsatte av Gunvald. Men det handler om å finne en kontrast med Martin Beck, ikke sant? For hvis du har to karakterer i ett rom, og det bare er spennende fordi de er de to i rommet, så har du noe godt på gang. Man kan si at Martin Beck er legemliggjørelsen av Sverige og Steinar er Norge. Det er den norske arketypen mens Martin Beck er mer ryddig. Det er morsomt å se på.

– Det fine med Steinar er at han ikke er alkoholiker, han har vært en lang familiefar … Han følger ikke de vanlige krimklisjeene.

Liker du å spille det? Likevel må det være gøy å komme tilbake igjen og igjen.

– Ja jeg elsker det. I en serie har du muligheten til å utvikle en karakter for hver sesong. Og det er en gave til en skuespiller. Så ja, jeg elsker Steinar! LOL.

Hva handler den nye filmen «Beck – A New Life» om?

– Den danske mafiaen er involvert, jeg kan si så mye. Du burde ikke vite mye om Becks filmer. Men det er et helikopter med (ler). Og Beck-gruppen har utvidet seg med karakteren til Oskar, spilt av Martin Wallström. Så kommer jeg tilbake, så vi har en sterk gruppe. Og hver har sine egne metoder. Martin, Oskar, Steinar og Alex har alle sine egne metoder og dette skaper friksjon.

Steinar er tilbake og fire nye Beck-filmer skal spilles inn våren 2022.

Tanken er at du skal tilbake til de fire nye filmene, gjennom sesongen?

– Jeg er med i flere filmer enn dette, så mye jeg kan fortelle. Og jeg skal skyte igjen i februar. Det er litt lettere for folk som bor i Stockholm å filme Beck, jeg reiser fra Norge og restriksjonene har vært tøffe. Vi gjør vårt beste.

Så er det en ny sesong i februar? Fire nye filmer?

– Ja, Beck fortsetter for alltid!

Hva tror du får Peter Haber til å komme tilbake igjen og igjen? Det har gjort dette siden 1997.

– Jeg tror hele serien fikk et nytt liv etter at jeg kom. Den begynte å sende i nye land, den havnet på C More. I den perioden skjedde det mye som ga ny energi til prosjektet. Becks suksess går langt utenfor Sveriges grenser. Det er den største i Tyskland. Den vises i Frankrike. I England har det blitt enormt. Den sendes i USA. Beck er kjent over hele verden! Folk blir hekta på en ny serie med filmer og innser plutselig at det er femti filmer. Det finnes uendelig mange materialer. Det er virkelig mulig å være en Beck-nerd.

– Jeg tror en britisk avis skrev ved lanseringen på BBC4 at «dette er den nye bølgen av Scandinavian Noir». Men det er ikke en ny bølge i det hele tatt, det er den første bølgen! LOL.

Du fra Norge, kjente du Beck fra før?

– Ja, ja. Beck ble vist i Norge fra dag én. Norge har en stor kjærlighet til kriminalitet. Men dette er et godt spørsmål. Hvorfor er Beck den lengste filmserien i verdenshistorien? Det er hvordan. Det er TV-serier med flere episoder, men ingen filmserie på femti filmer. Du har Godzilla og James Bond, noen på 40 og noen på 20 filmer. Men Beck er et mysterium.

– Beck finner ikke opp hjulet på nytt. Den er tro mot sjangeren og målet. Målet er ikke å vise hvordan omverdenen ser ut. Det er mange detektivserier som snakker om «her er ondskapen, og her er geniet som vil bekjempe ondskapen». Han kan være en gal massemorder eller andre slimete mennesker. Men Beck etterforsker kjernen i forbrytelsen. Spørsmålet er ikke hvem som gjorde det, men hvorfor.

Abstrakt 3d abstrakt kunst 31141940 2560 1600

«Jeg var ikke klar over at jeg skulle spille villsvinet», sier Hivju om rollen i «The Witcher».

Men du har nettopp hatt nok en stor premiere, du er i andre sesong av «The Witcher» på Netflix. Hvem leker du med?

– Jeg spiller Nivellen, en gammel venn av Geralt, heksen. Han og Ciri besøker villaen hans. Men faktum er at nivået har endret seg. Det ser ut som en blanding av villsvin, bjørn og menneske. Det er en forbannelse over ham etter noe han gjorde for lenge siden. Han prøver å skylde på sin gamle venn Geralt. Det er en slags film i en film, en nesten helt uavhengig episode. Det handler bare om å bygge karakterene og bli mer kjent med dem. Det var et eventyr, det er et gigantisk Netflix-show med et ubegrenset budsjett.

Jada, du er vant til store serier med store budsjetter. Var det trygt å gå inn i en fantasiverden igjen eller var opplevelsen av «The Witcher» helt annerledes enn «Game of Thrones»?

– Produksjonsskalaen er den samme og det var mange av de samme personene på laget. På denne måten er det det samme. Men «The Witcher» er mer fantasy enn «Game of Thrones», det er en serie med mer magiske elementer og det er nesten ingen grense. I «Game of Thrones» tror ikke karakterene på magi fra starten av. De trodde ikke på White Walkers, de trodde bare på gamle myter. Ikke sant? I «The Witcher» er det en del av premisset at magi er ekte.

Når det er sagt, så ser du like spesiell ut som Nivellen. Tok det mange timer i sminken eller hvordan gjorde du det?

– Da jeg fikk rollen ante jeg ikke at jeg skulle bli villsvin, haha! Jeg hadde nettopp lest om en karakter full av varme, vitser, hemmeligheter, skam, anger og mye kjærlighet. Jeg elsket karakteren. Men det er så mange spill og bøker og mye å lese om karakterene. Det er som å fremstille en ekte person. Det er allerede så mange bilder av karakteren at du må forholde deg til det fansen allerede har sett. Du må finne hans DNA.

– Det var 95 % protese. Det var mulig å lage en CGI-figur, slik de gjorde i «Beauty and the Beast». Men de valgte å gå til den andre siden i stedet, som er mye dyrere og vanskeligere, men som lar meg samhandle og spille mot de andre skuespillerne. Så jeg kunne skape den karakteren og kontrollere uttrykket hans mye mer.

Abstrakt 3d abstrakt kunst 31141940 2560 1600

Kjærlighet er vanskelig.

Jeg må også spørre deg om «Game of Thrones», hvor karakteren din har blitt en favoritt blant mange fans. Mange mennesker var ikke fornøyd med hvordan showet endte. Men hva synes du om Tormund, er du fornøyd med turen hans? Eller ville du helst sett at han og Brienne ble sammen til slutt?


– Godt spørsmål. Nei, jeg var fornøyd med turen min. Som med alle karakterene i serien, er det ikke en lykkelig slutt. Det sårer alle. Se «Mad Men» som eksempel. Det starter med en fallende mann, i den innledende sekvensen, og serien handler om dette: en mann fra 60-tallet og hans fall. Eller i «Breaking Bad» eller i «Sopranos» og alle de flotte seriene. Det vil gå dårlig for karakterene.

– Det var aldri noe håp for de to uansett. Brienne har aldri friet til Tormund. Så det var bare å glemme.

Hvordan feirer du jul? Hvordan ser en typisk norsk julefeiring ut?

– Jeg skal til Vestlandet. Vi går ut i skogen, hogger et gran, setter lys på det og spiser så god mat med familien. Så det er en ganske tradisjonell jul. La oss ikke dra til LA og se på palmene, haha.

Hva er ditt favorittjulebord?

– Vi nordmenn er gale etter ribbe. «Ribbe», som du kaller det. Men du spiser det hele året, vi spiser det kun på julaften. Men jeg er veldig glad i kjøtt, jeg elsker viltfilet.

Her i Sverige er «Kalle Ankas jul» en tradisjon som er kjær for mange. Har du noe slikt i Norge, et TV-program eller en film hvor alle kommer sammen?

– Vi ser på noe som heter «Tre nøtter til Askepott». Det er en tsjekkisk film fra tidlig på 1970-tallet, men en norsk historieforteller gjør vitser om alle karakterene. Det er en gammel, gammel film som har fått en nyinnspilling som jeg er en del av i år. Så er det også Kalle Anka, selvfølgelig, vi ser mye av det samme som deg. Og vi ser også «Grevinnen og tjeneren» dagen før julaften. Nordmenn fleiper med at det ikke er nyttårsaften. Den norske tradisjonen er å se den til jul.

Abstrakt 3d abstrakt kunst 31141940 2560 1600

Samme fremgangsmåte hvert år, men i Norge er det rundt jul man ser «Grevinnen og tjeneren».

Hva håper du å finne under juletreet i år?

– Jeg er ingen materialist. Det er få ting jeg trenger. Du kan ta bort alt jeg eier, bortsett fra iCloud-kontoen min hvor jeg har alle dokumentene mine. Du kan brenne ned huset mitt, og det vil ikke påvirke humøret mitt nevneverdig. Jeg er ikke så knyttet til ting.

God holdning! Hva tar du med deg fra 2021, hva er ditt beste minne fra i år?

– Arbeidsmessig var det flott å spille inn Becks nye filmer. Da hele verden sluttet å virke, fortsatte Beck. Jeg tror Beck var den eneste filmproduksjonen i verden som fortsatt var i gang. Og som jeg sa til mine kolleger: «Vi skal være takknemlige for å ha muligheten til å jobbe!» Jeg brukte også tiden til å skrive et album. Jeg lager musikk. Jeg har gjort dette tidligere, og nå gjør jeg det igjen. Jeg spilte også inn noen filmer som kommer ut i 2022.

Hva er den beste filmen eller serien du har sett i 2021?

– Å å… jeg hadde ikke tid til å gå på kino. Jeg ser hovedsakelig på TV-serier. Jeg likte «Dopesick» sist. «Suksesjonen» er alltid en fornøyelse. «Money Heist» var morsomt å se. Jeg har også prøvd noen av Marvel-seriene. Men i år er jeg ikke flink til å filme. Jeg sjekket Golden Globe-nominasjonene og hadde ikke engang sett halvparten av dem. Det kommer så mye nytt hele tiden! Da kan du alltids gå tilbake til Beck og du vet hva du får, haha.

Kristofer Hivju er for tiden i «The Witcher» sesong 2 (tilgjengelig nå på Netflix) og «Beck – A New Life» (premiere på C More 25. desember).

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.