Rafał Gaweł: Han fikk politisk asyl. Er han en helt eller en juks?

  • I 2019 dømte en polsk domstol Gawel til to års fengsel for svindel i å drive virksomhet. Høyesterett avviste anken i kassasjon
  • Da han søkte asyl i Norge, argumenterte han for at han ikke kunne forvente en rettferdig rettssak i Polen og den polske regjeringen ønsket å stenge den.
  • Gaweł avviser alle påstander som «falske». – Påtalemyndigheten ønsker å lure meg og har kastet diverse saker i en pose som ikke har noe med hverandre å gjøre – sier han
  • Mer informasjon finner du på hovedsiden til Onet.pl

«Den siste dagen i 2018 setter Rafał Gaweł seg inn i en bil sammen med kona og sønnen og flykter over den polske grensen mot vest. Paret har ikke pass med seg. Han har bare lagt det mest nødvendige i bagasjerommet. Det er igjen via Tyskland til Norge. Der, i Oslo, søker hun politisk asyl», skriver Paul-Jonas Hildebrandt i nettutgaven av ukebladet «Die Zeit». Norske myndigheter ga dem asyl i september 2020.

For den liberale delen av det polske samfunnet er Gaweł en helt som motsetter seg den økende bølgen av rasisme, forklarer forfatteren, og minner om at en aktivist fra Białystok er medgründer av Center for Monitoring Racist and Xenophobic Behavior og skaperen av TeatrTrzyRzecze Teater.

I 2019 dømte en polsk domstol Gawel til to års fengsel for svindel i å drive virksomhet. I mars i år. Høyesterett avviste anken i kassasjon. Dommen er endelig, understreker «Die Zeit».

Hevn eller rettferdighet?

Gaweł erkjente ikke straffskyld. Han hevdet å ha vært offer for hevn fra etterforskerne for å ha laget en rekke rapporter om promotering av fascisme. Da han søkte asyl i Norge, argumenterte han for at han ikke kunne forvente en rettferdig rettergang i Polen og at den polske regjeringen ønsket å stille ham til taushet.

Hildebrandt trekker oppmerksomheten til Gallia-sakens bredere kontekst. Han minner om at PiS har implementert en «svært kontroversiell» rettsreform siden 2015. Norge trakk seg fra finansieringen av European Justice Support Program i februar 2020, med det argumentet polske domstoler de er ikke lenger uavhengige. «Norge sender et dramatisk signal: Polen, som tilhører EU, kan ikke anses som en sikker rettsstat», heter det i Die Zeit.

Forfatteren avgjør ikke om Gaweł faktisk er et offer for politisk trakassering. – Saken er mer komplisert enn den ser ut ved første øyekast, sier Hildebrandt.

Konflikter i Białystok

Den tyske journalisten går tilbake til 2013. Han beskriver klimaet i Białystok og den økende innflytelsen fra radikal-konservative krefter. «I Białystok ble en tsjetsjener sin leilighet satt i brann, et homofilt par blir offentlig stigmatisert på en kafé av høyreekstreme aktivister, høyreorienterte hakekors og slagord sees overalt på fasadene til byens hus», heter det i Die Zeit.

Gaweł kritiserer påtalemyndigheten for å ha stoppet etterforskningen mot høyreorienterte grupper som er ansvarlige for hakekorsmaling. Aktor ser dem ikke som fascistiske symboler, men snarere som et hinduistisk tegn som symboliserer lykke. I 2014 startet påtalemyndigheten sak mot Gawł. I november i år tok han ut tiltale i retten for bedrageri. I 2016 dømte en domstol i Białystok ham til fire års fengsel. «Det er hevn», sier aktivisten.

Forfatteren siterer konflikten mellom Gawło og Adam Andruszkiewicz – en helpolsk ungdomsaktivist fra Białystok, som ble utnevnt til statssekretær i digitaliseringsdepartementet i desember 2018. Ifølge Gaweł fikk denne utnevnelsen ham til å flykte fra landet.

I et intervju med Die Zeit avviser Gaweł alle påstander som «falske». «Aktor vil gjøre meg til en svindler og har kastet ulike saker i en pose som ikke har noe med hverandre å gjøre» – forklarer han.

Resten av artikkelen er under videoen:

Stiftelser har reserver

Hildebrandt påpeker at selv uavhengige institusjoner reiser tvil om Gawel. Flere internasjonale stiftelser anklager ham for å ha underslått stipender og tilskudd til konkrete prosjekter. Forfatteren påpeker at dette ikke er stiftelser som støtter dagens regjering. Ingen av dem sendte inn en kriminell klage i frykt for at Gaweł ikke ville få en rettferdig rettssak. Ifølge dem skilte ikke aktivisten hva som var lovlig og ikke, og satte sine egne interesser over enhver bestemmelse.

Oppsummert antyder forfatteren at Gaweł kanskje er en tvetydig karakter: en helt og en bedrager. Rettsdokumentene viser bildet av en mann med et forvirret liv, som i årevis «sled» inn i et land plaget av enorme økonomiske problemer etter jernteppets fall.

«Gawełs politiske aktivitet er dristig og prisverdig. Rafał Gaweł har blitt et symbol på alt som har gått galt i Polen. Hans image som en kjemper mot det polske autokratiet er hans skjold. Hvert treff på den blir behandlet som et nytt angrep fra høyre. Tilliten til uavhengigheten til de polske domstolene har blitt rystet for mye», oppsummerer Hildebrandt i Die Zeit.

Til slutt minner Die Zeit om at EU-kommisjonen nylig har henvist flere saker angående den polske rettsreformen til Fra EU-domstolen. I mars 2019 opphevet Karlsruhes nasjonale høyesterett EUs arrestordre for den dømte polakken, og hevdet at polske dommere ikke var i stand til å dømme uavhengig. Nederland han nektet midlertidig å overgi seg til de forfulgte polakkene.

Vi er glade for at du er med oss. Registrer deg for Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.