Norge: Polakken holdt seg i skjul i syv år. Han ble dømt for dobbeltdrap

Forbrytelsen fant sted i november 1999 i Warszawa ved ul. Okocimska. Paweł Z. drepte deretter Jacek G. og hans konkubine Katarzyna K., avfyrte noen få skudd med et skytevåpen, hvoretter han stjal bilene og telefonene deres, og satte deretter fyr på leiligheten for å dekke sporene hans.

Z. ble pågrepet av politiet i mai 2000 og dømt til livsvarig fengsel for handlingene han hadde begått, med mulighet for å begjære betinget tidlig løslatelse etter 30 år.

Men etter 14 år, sommeren 2014, ga retten ham tre måneders pause fra straffegjennomføringen av «viktige familiehensyn». Ifølge uoffisielle opplysninger skulle Z. donere en nyre til den syke moren. Etter å ha forlatt fengselet flyktet han imidlertid landet og har siden gått i skjul, og moren døde kort tid etter.

Ifølge talsmannen for politihovedkvarteret, inspektør Mariusz Ciarka, dukket det etter syv år på flukt opp spor etter Paweł Z. som de hadde med seg til Skandinavia. – Polske politimenn fra kriminalpolitiet ved det nasjonale politihovedkvarteret og norske tjenestemenn fra det nasjonale etterforskningskontoret KRIPOS, tilhørende det internasjonale politinettverket ENFAST, slo seg sammen og gjennomførte kontroller, «steg for steg», henvendte seg til den etterlyste – observerer inspektør.

– ENFAST er et politisamarbeidsnettverk som driver med rask og direkte utveksling av informasjon om de farligste og mest ettersøkte kriminelle på internasjonalt nivå – forklarte han og la til at det polske og norske SIRENE-kontoret også var involvert i saken, som punktkontakt.

En talsperson for KGP påpekte at pågripelsen fant sted i midten av juni i en av gatene i Bergen, Norge. – Under varetektsfengslingen har den etterspurte ikke erkjent sin identitet og oppgitt andre personopplysninger. Imidlertid bekreftet identifiseringsaktivitetene hans sanne identitet – sa han.

– Den etterlyste mannen blir værende i norsk varetekt inntil han blir utlevert til Polen – la inspektør Ciarka til.

(kW)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.