Publikum protesterte foran presidentpalasset. Andrzej Duda var ikke der

– Jeg vil gjerne dedikere ordene til Czesław Miłosz. Jeg henvender dem til beboeren av dette palasset (Presidentpalasset – red.) og dets rektor: «Ikke vær trygg. Poeten husker. Du kan drepe ham – en ny vil bli født. Handlinger og samtaler vil bli skrevet. Vintergry ville være bedre. for deg. Og tauet og grenen. bøyd under lasten «- sa Donald Tusk under protesten.

Rafał Trzaskowski la til: «Vi appellerer til presidenten, vi håper at han er med oss, at han ennå ikke er i fjellet: at du bør være med det sivile samfunn minst en gang».

President Andrzej Duda var imidlertid ikke i presidentpalasset. I dag reiste han til Ukraina, hvor han sammen med lederne i Litauen og Ukraina: Gitanas Nauseda og Volodymyr Zelensky skal delta på toppmøtet i Lublin-triangelet på mandag.

– Målet med toppmøtet i Lublin Triangle er å støtte Ukraina i møte med russisk press og provokasjon – sa Jakub Kumoch, leder av presidentkontoret for internasjonal politikk.

Marcin Przydacz informerte på Twitter om presidentens avgang fra landet.

I dag fant en serie protester sted i landet i forhold til sejmens vedtakelse av loven kjent som lex TVN. I tillegg til demonstrasjoner foran presidentpalasset i Warszawa, ble det også holdt streiketter i Krakow, Kielce, Białystok, Lublin og andre mindre byer. I mellomtiden rapporterte TVN at over 1,5 millioner underskrifter allerede ble appellert til presidenten for å nedlegge veto mot handlingen.

Hva handler lex TVN egentlig om?

PiS-politikere hevder at hele loven tar sikte på å hindre polske medier i å kjøpe selskaper fra udemokratiske land som Russland, Kina eller arabiske stater. Derfor må det innføres en bestemmelse i medieloven om at radio- og TV-stasjoner i Polen kun kan eies av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, som inkluderer landene i Den europeiske union, samt Norge, Island og Liechtenstein.

Målet er imidlertid et helt annet. Hvis en slik lov trer i kraft, vil den kun påvirke TVN-stasjonen som eies av det amerikanske selskapet Discovery. For det første fordi Amerika ikke tilhører det europeiske økonomiske samarbeidsområdet. For det andre er det bare amerikanere i Polen som eier elektroniske medier utenfor EØS. Det er derfor denne handlingen er kjent som anti-TVN-loven eller lex TVN.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

Kilde: Onet, PAP, Twitter

(pmd)

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.