Fem døde etter bueskytingen i Norge

Ifølge Hans Sverre Sjøvold, leder for Norsk PST sikkerhetspoliti, er det ingen tvil om at onsdagens angrep fremstår som en terrorhandling.

– Men det er viktig at etterforskningen blir vellykket og at vi har en klar formening om hva motivet er, sier han under en pressekonferanse torsdag.

«Erkjenner omstendighetene»

Alt tyder på at forfatteren handlet alene. Men en dag etter angrepet pågår det fortsatt en etterforskning for å fastslå dette.

Politiet gjennomførte blant annet en aksjon mot en bolig i Kongsberg sentrum, som ifølge opplysninger fra SVT Nyheter tilhører den mistenkte.

– Det var en del politifolk som raskt sjekket huset. Mange av dem var kledd i sivile klær. Det er uklart hva de gjorde der, sjekkpunktene er der fortsatt men de forsøkte hovedsakelig å inspisere utenfor boligen, sier Oskar Jönsson, SVT-reporter på stedet.

Den mistenkte har fått tildelt en forsvarer og det er berammet en pågripelsesavhør fredag. Han kjente igjen hendelsesforløpet.

– Kjenner igjen omstendighetene. At det er han som har gjort handlingene han er tiltalt for, men om han erkjenner lovbruddet, får vi vente og se, sier aktor Ann Irén Svane Mathiassen til TV2.

Mannen er mistenkt for drap, ikke terror for øyeblikket.

Han har bodd i Kongsberg i flere år og har vært kjent av politiet fra før.

– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, blant annet var det frykt knyttet til radikalisering. Han er en konvertitt til islam, sier Ole Bredrup Sæverud.

Fem døde og tre sårede

Litt etter klokken 18 ble fire kvinner og en mann mellom 50 og 70 år drept i Kongsberg sentrum, en time sørvest for Oslo, onsdag. Tre andre personer, inkludert en sivil politimann, ble alvorlig skadet da en mann overfalt folk i hjemmet deres, i en Coop-butikk og på gaten.

Seks minutter etter den første alarmen ble våpenmannen lokalisert, men rømte og ble ikke stoppet før klokken 18.47, 34 minutter etter den første alarmen.

– Etter det vi vet nå, ser det ut til at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet først kom i kontakt med gjerningsmannen, sier politiførstebetjent Ole Bredrup Sæverud.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.