Private jobbtrenere kan ikke hjelpe alle – jobber

Annika Sundén har vært analysesjef ved Arbetsförmedlingen i Sverige i snart seks år og føler seg avsluttet med utviklingen av analyseavdelingen til Arbetsförmedlingen i Sverige, som hun var leder for.

Men når han nå forlater stillingen, som han først sa til SVT, er det helt tydelig at han også ønsket å se andre prioriteringer enn de generaldirektøren i Arbeidsformidlingen Maria Mindhammar har antydet.

– Dette er personer som har vært arbeidsledige lenge eller som har vanskeligheter med å komme inn på arbeidsmarkedet, for eksempel kvinner født i utlandet uten utdanning eller arbeidserfaring, sier Annika Sundén.

– Vi vet fra forskning at tett, personalkrevende arbeid har god effekt på dem.

Mer utdanning og praksis

Et eksempel er pilotprosjektet for den svenske Arbetsförmedlingen for utenlandsfødte kvinner. I prosjektet ble det gjort en nøye undersøkelse av hva enhver kvinne kan og er interessert i. På bakgrunn av dette fikk kvinnene opplæring og på et tidlig tidspunkt utplassering på jobb.

– Jeg skulle gjerne tatt dette prosjektet videre, sier Annika Sundén. Mine ansatte i analyseavdelingen har gjennomført en evaluering, som viser at denne måten å jobbe på er praktisk.

– Vi bruker i stedet uavhengige aktører i for stor grad overfor folk som står virkelig langt fra arbeidsmarkedet. Uavhengige aktører gjør en god jobb for noen grupper, men ikke for disse menneskene.

«Jeg gjør en annen vurdering»

Reformen av den svenske offentlige arbeidsformidlingen gjør at uavhengige aktører vil bli mer brukt. Men også arbeidsminister Eva Nordmark (S) sa at tjenester i Arbeidsformidlingens regi bør være en viktig del, minnes Annika Sundén.

– Jeg har all respekt for at oppdraget er komplekst og at prioriteringer og valg må gjøres. Men jeg gjør en annen vurdering av hvilke prioriteringer og valg som skal være.

På spørsmål om hva hun ellers mangler i den svenske Arbetsförmedlingens virksomhet, svarer Annika Sundén:

– Det er viktig å styrke støtten til mennesker med nedsatt funksjonsevne, spesielt ungdom. En oppfølging vi gjorde i fjor høst viste at oppslutningen er blitt dårligere.

«De ville ha nytte av roen»

Politikerne reformerte den svenske offentlige arbeidsformidlingen radikalt. Tusenvis av ansatte forlot autoriteten samtidig som pandemien rystet arbeidsmarkedet.

Tror du den svenske Arbetsförmedlingen har blitt en politisk kampplass?

– Det er klart at det er gjort en del endringer. Arbeidsmarkedspolitikken ville tjene på sjelefred. Men det er en myndighets oppgave å gjennomføre det politikken bestemmer, svarer Annika Sundén.

Han legger til i neste åndedrag:

– Men det er viktig at reformene bygger på kunnskapen vi har om hva som fungerer og ikke fungerer i arbeidsmarkedspolitikken. Og vi vet det godt nok.

– Det handler om å bruke rett innsats for rett person. De uavhengige aktørene og tjenestene vi har nå jobber for noen grupper. Men for andre fungerer de mye dårligere. For de langt fra arbeidsmarkedet er det den tette og intense innsatsen som er effektiv.

Annika Sundén går av som analysesjef 1. februar.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *