Overnatting i Mariupol: «Vi venter stadig på nye raketter» – Nyheter (Ekot)

På markedet i den østlige utkanten av Mariupol selger Alexandra Nikolajevna plastbøtter, søppelbørster og musefeller i tre. Det var også her på januardagen for syv år siden, da sovjetproduserte missiler regnet ned på markedet og gatene i nærheten. 27 mennesker døde. Rakettene ble avfyrt fra det separatistkontrollerte området noen mil unna. Alexandra Nikolayevna har en konstant frykt for at noe lignende kan skje igjen.

– Vi venter på ham hele tiden. Men alt vi trenger er fred.

Om kvelden og natten du hører jevnlig lyden av den lavintensive krigen som pågår mellom den ukrainske hæren og de russisk-støttede separatistene. Fra et offisielt russisk synspunkt sies det at Russland ikke har noe med kampene å gjøre, som er en intern ukrainsk sak. Men Alexandra Nikolajevna ler hjertelig av dette.

– De kan prøve å fortelle oss historier. Men med alle våpnene de har. Det er ikke mulig uten russisk hjelp.

Nyheten følger om den nylige økningen i militær tilstedeværelse på russisk side av grensen. Hva fikk vestlige ledere til å advare om en mulig militæroffensiv i Ukraina. Aleksandra Nikolayevna utelukker ingenting.

– Putin, den russiske presidenten, trenger en landevei til Krim, den ukrainske halvøya som ble annektert til Russland i 2014. Og veien går fra oss til Mariupol. Dette forstår vi veldig godt, sier han.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.